nieuws

Cardoen staakt verkoop Brilliance

Ondernemen

Cardoen staakt verkoop Brilliance

Nederlandse liefhebbers van Chinese auto’s komen voorlopig nog niet aan hun trekken. De Belgische autosupermarkt Cardoen heeft naar aanleiding van een desastreus verlopen crashtest besloten de verkoop van de Brilliance BS6 te staken. Dat maakte de onderneming maandag bekend.

De afgelopen week hadden negen personen het Chinese voertuig besteld. Zij krijgen volgens ondernemer Karel Cardoen hun geld terug.

Het bedrijf had plannen om de Brillance, een middenklasser van 17.500 euro, ook in Nederland te introduceren. Dat voornemen is nu van de baan.

Vorige week bleek uit een gezamenlijke proef van de ANWB en van de Duitse zusterorganisatie ADAC dat inzittenden van de Brilliance een groot risico opletsel lopen bij ongevallen. De auto kreeg slechts een van de in totaal vijf sterren die bij deze test te verdienen zijn.

“Bij een zijdelingse botsing loopt de bestuurder een onacceptabel risico op dodelijk letsel”, zo luidde het oordeel. Volgens de belangenorganisaties van automobilisten heeft de auto het veiligheidsniveau van voertuigen die tien jaar geleden op de markt kwamen.

Het was niet voor het eerst dat een auto van Chinese makelij slecht presteerde in een veiligheidstest. In 2005 viel de terreinwagen Jiangling Landwind genadeloos door de mand.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel