nieuws

Amerikaanse autosector krijgt 17,4 miljard steun

Ondernemen

Amerikaanse autosector krijgt 17,4 miljard steun

De noodlijdende Amerikaanse autosector krijgt leningen van 17,4 miljard dollar (12,8 miljard euro) van de Amerikaanse overheid. De autofabrikanten moeten voor 31 maart 2009 plannen indienen om weer levensvatbaar te worden. Dit heeft de Amerikaanse president George Bush vrijdag bekendgemaakt. De staatssteun moet de auto-industrie in de gelegenheid stellen tot reorganisaties. “Het Amerikaanse volk wil dat de autobedrijven succes hebben, en ik wil dat ook”, aldus Bush.

“Dit zijn geen gewone omstandigheden. Temidden van een crisis en een recessie is het geen verstandige optie om de Amerikaanse auto-industrie ten onder te laten gaan. De financiële crisis heeft de bedrijven veel sneller aan de rand van faillissement gebracht dan ze konden verwachten”, zei Bush vrijdag.

Een faillissement van de Amerikaanse autosector zou tot het verlies van 2,5 miljoen banen in de Verenigde Staten kunnen leiden, bij de fabrikanten zelf en bij toeleveranciers. Volgens het Witte Huis zou ineenstorting de economie in een diepere en langere recessie kunnen storten.

Maatregelen

In ruil voor de miljarden dollars aan overbruggingskrediet voor de komende maanden, moeten GM en Chrysler en Ford wel vergaande maatregelen nemen. President Bush eist dat ze voor 31 maart aantonen dat ze weer concurrerend en winstgevend kunnen worden, anders worden de leningen ingetrokken. De autofabrikanten krijgen in december en januari 13,4 miljard aan kortetermijnleningen. In februari komt daar nog eens 4 miljard dollar bovenop.

Naar verwachting zullen General Motors en Chrysler onmiddellijk van het geld gebruikmaken. Het geld is afkomstig uit het reddingsplan van 700 miljard dollar dat de overheid had uitgetrokken voor de financiële sector. Ford Motor heeft aangegeven voorlopig nog zonder financiële steun door te kunnen gaan.

GM en Chrysler moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te mogen maken van de overheidssteun. Zo worden de salarissen van het bestuur en management aan banden gelegd en moeten afspraken worden worden gemaakt met de bonden over onder meer beloning. “De autobedrijven en vakbonden moeten realiseren wat op het spel staat en dat harde beslissingen nodig zijn om te veranderen”, aldus Bush.

De autofabrikanten hebben de afgelopen jaren tienduizenden werknemers ontslagen en fabrieken stilgelegd om geld te besparen. Zij waarschuwden regelmatig dat faillissement dreigt zonder staatssteun.

GM, Chrysler en ook Ford hingen al enige tijd aan de bedelstaf in Washington. Recent werd een plan voor een kapitaalinjectie van 14 miljard dollar in ruil voor overheidsbelangen in de fabrikanten getorpedeerd in de Senaat. Bush was erop gebrand toch een akkoord te bereiken. Donderdag zei hij nog bezorgd te zijn over de gevolgen van een “wanordelijk faillissement” op de algemene economie.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel