nieuws

Grands Prix: Innovaties voor auto en werkplaats

Ondernemen

Vorige week vond in Parijs de internationale autovakbeurs Equip’Auto plaats. Daar werden traditiegetrouw ook de Grands Prix uitgereikt. Automotive-toeleveranciers en fabrikanten van onderdelen, producten en werkplaatsequipment strijden hier om de innovatieve eer. Welke innovaties werden bekroond met zilver en goud?

Grands Prix: Innovaties voor auto en werkplaats

De Grands Prix telt vier categorieën, we nemen per categorie de bekroonde producten door:

Aftermarket

Goud voor NGK Laserline

Hier ging het goud naar de LPG Laserline-bougie van NGK. Dit is een bougie, die speciaal is afgestemd op gebruik in motoren die op LPG draaien. Ze ontsteken het autogasmengsel gemakkelijker dan standaard bougies en gaan langer mee. De elektrode-afstand is af-fabriek al ingesteld op autogasgebruik. Met slechts zeven verschillende typen dekt NGK 90% van het Europese wagenpark af, dat geschikt is voor LPG-ombouw.

Zilver voor Bosch Multi-Clip

Bosch sleepte in de categorie Aftermarket de zilveren trofee binnen voor de Multi-Clip. Dit is een doordachte, universele adapter voor de Bosch flatblade-ruitenwissers. Dankzij de Multi-Clip kan de werkplaats volstaan met slechts 11 typen flatblade-ruitenwissers, waar voorheen een assortiment van 45 wissers nodig was. De Multi-Clip is voorgemonteerd op de ruitenwisser, zodat er geen gehannes is met losse adapters. Elke Multi-Clip combineert vier verschillende bevestigingssystemen inéén.

Engineering-OEM

Goud voor Delphi Direct Acting-dieselinspuiting

Delphi’s Direct Acting common rail-dieselinspuiting was goed voor goud. Hier wordt de verstuivernaald direct in beweging gebracht door een piëzo-keramisch element. Het openen en sluiten gaat supersnel. Dit maakt tot zeven zeer nauwkeurige inspuitingen per cyclus mogelijk. Dit reduceert het geluid, verbetert de prestaties en verlaagt de emissies. Het inspuitsysteem is volledig lekvrij. Alle brandstof wordt ingespoten en er is geen retourflow, wat energie bespaart.

Goud voor Valeo BeamAtic Premium

Ja, u leest het goed. In de categorie Engineering-OEM was er gedeeld goud voor Delphi en Valeo. De Franse toeleverancier bracht zijn BeamAtic Premium-autokoplampen in en dit werd even innovatief beoordeeld als Delphi’s Direct Acting-dieselinspuitsysteem. Het is een doorontwikkeling van de AFS (Adaptive Front Lighting) verlichting. BeamAtic Premium gebruikt een camera om de reikwijdte en het lichtbeeld van de koplampen voortdurend te optimaliseren. De bestuurder geniet constant van een maximale reikwijdte, en dus ver zicht. Zodra er een voor- of tegenligger opdoemt, wordt dit door de camera opgemerkt en wordt het lichtbeeld aangepast door een beweegbaar schermpje in de koplamp. Dit voorkomt verblinding van de andere bestuurder, terwijl de reikwijdte van het licht rondom de andere auto toch optimaal blijft. Het lichtbeeld dat resulteert is een combinatie van dimlicht (op de positie van de andere auto) en grootlicht (naast de andere auto).

Garage Equipment

Goud voor Texa OBD Log

In de categorie Werkplaatsapparatuur ging het goud naar Texa voor de OBD Log. Een slimme datalogger, ter grootte van een steentje Lego, die gestoken in de EOBD-connector onderweg de voertuigdata registreert. De data is vervolgens met een pc te downloaden en uitgebreid te analyseren. Een welkome diagnosehulp voor sporadisch optredende storingen. Door de vriendelijke prijs (150 euro inclusief software), is de Texa OBD Log zonder bezwaren in een klantauto te plaatsen, om vervolgens dagenlang in alle rust data te verzamelen. Zodra zich een storing voordoet, registreert de OBD Log dit (er gaat dan een rood lampje branden), compleet met bijbehorende data.

De Texa OBD Log wordt in ons land aangeboden door Amtech Equipment en Explora.

Zilver voor Actia Multi-Diag Pocket

De Multi-Diag Pocket is de nieuwste uitbreiding van het Actia-diagnosetesterprogramma. Het betreft een veelzijdige handheldtester met 7-inch touchscreen. Hij communiceert draadloos via Bluetooth met de OBD-interface. Dankzij accuvoeding is de Multi-Diag Pocket ook tijdens een rijtest te gebruiken. Bijzonder van deze tester is dat hij met één klik de auto automatisch identificeert en vervolgens zonder aanvullende handelingen alle ECU’s doorlicht op fouten. Dat spaart veel tijd.

Services

Goud voor Chimirec koelvloeistofregeneratie

Het bedrijf Chimirec PPM ontwikkelde een proces om oude koelvloeistoffen milieuvriendelijk te recyclen. De producten die na de regeneratie overblijven, zijn herbruikbaar voor diverse toepassingen.

In de categorie Services werd geen zilveren trofee uitgereikt.

De Grands Prix-onderscheidingen werden bepaald door een internationale vakjury, waarin ook AMT-hoofdredacteur Auke Cupédo zitting heeft.

Redactie Auto & Motor TECHNIEK

Reageer op dit artikel