blog

Blog: Even schakelen

Ondernemen 967

Handbak, DSG, variomatic, CVT… Het woord transmissie leidt voor de lezer van AMT al snel tot allerlei voorbeelden van types versnellingsbakken die in auto’s kunnen voorkomen. Transmissie wordt in voertuigtechniek gebruikt om krachten over te brengen of om te vormen. Het doel van een transmissie is de roterende beweging van de motor, die een laag koppel en een hoog toerental heeft, om te zetten in een beweging, met hoger koppel en lager toerental, die geschikt is voor de aandrijving van de wielen. Daarom is het Nederlandse woord versnellingsbak niet geheel onlogisch, al zou vertragingsbak beter zijn geweest.

Blog: Even schakelen

Het woord transmissie is een samenstelling van twee Latijnse woorden, namelijk trans (door) en mittere (zenden). Gezien de herkomst van het woord is het niet vreemd dat er ook andere vormen van transmissie of overbrenging bestaan. Steeds meer auto’s zijn bijvoorbeeld ‘connected’. Deze auto’s kunnen via een online verbinding een transmissie van data uitvoeren. Metingen uit het voertuig worden daarbij omgezet naar eentjes en nulletjes en bij ontvangst weer omgezet naar relevante informatie.

In de samenwerking met collega’s speelt transmissie ook een belangrijke rol. Om zaken gedaan te krijgen, dienen er gedachtes door middel van woord, tekeningen of gebaren overgebracht te worden. Ook hier wordt steeds meer geautomatiseerd, denk maar aan de hoeveelheid e-mails, smsjes of WhatsAppjes die je uitwisselt met je collega’s.

Anders dan digitale transmissie zijn echter nulletjes en eentjes niet het allerbelangrijkste in juiste communicatie. Dat zijn namelijk andere cijfers. Zeker als je iemand anders wilt overtuigen.

Stel je voor dat je met een collega aan weerskanten van een grote tafel staat. Op de tafel staat een groot cijfer getekend. Aan jullie allebei is het de opdracht om de ander te overtuigen welk cijfer je ziet. Vanuit jouw gezichtspunt is het heel duidelijk welk cijfer het is, namelijk een zes. Je collega is er echter van overtuigd dat hij een ander cijfer ziet, namelijk een negen. Pas als jullie je inspannen om het gezichtspunt van de ander te zien, zullen jullie zien dat er twee antwoorden mogelijk zijn.

Jasper Verweij

Jasper Verweij is directeur van DAT Nederland. Hij is verantwoordelijk voor de SilverDAT-productlijn in Nederland. Daaronder valt een (schade)reparatiecalculatiesysteem. Daarnaast houdt hij een website en een blog bij over alles rondom kentekens.

Bij de overbrenging van communicatie is het altijd handig om weer terug te denken aan de grote tafel met het cijfer erop. Heb je de moeite genomen om je af te vragen welk cijfer de ander ziet? Het werkt effectiever om eerst even om de tafel heen te lopen om de verschillende invalshoeken te bekijken.

Samen komen jullie dan tot het beste resultaat. Het is even schakelen, maar zo is de transmissie geslaagd!

Reageer op dit artikel