blog

Blog: Glimmertjes

Ondernemen 539

Een zondagochtend in Hednesford Hill UK. Ik kijk uit over het oval circuit waar het National Championship van de National Hot Rods van start zal gaan. Sensatie verzekerd, want 35 auto’s op een oval circuit van ongeveer 450 meter betekent deur-aan-deur racen. De technische reglementen in deze klasse zijn duidelijk. De auto’s lijken verschillend door de polyester body’s over de spaceframes, maar technisch is elke auto nagenoeg gelijk. Wedstrijden win je niet op pk’s, maar op details: de juiste afstelling en stuurmanskunsten.

Blog: Glimmertjes
Het mooie van ovalracing is dat je niets van de race hoeft te missen. Totaaloverzicht dus!

Vanaf de tribune heb je totaaloverzicht. Je mist niets van de wedstrijd, omdat het hele raceveld te zien is. Dat is wel even anders dan wanneer je naar de F1 gaat kijken. Als je daar op het verkeerde moment niest, heb je Max gemist en moet je geduld hebben tot hij weer voorbij komt flitsen.

Voor de lichten op groen gaan, komen de coureurs de baan op voor een voorstelronde. Elke auto wordt geduwd door leden van het raceteam. De overige teamleden lopen naast de auto mee en de coureur zit op de motorkap. Ze worden onder luid applaus onthaald door het publiek. “Een coureur rijdt niet alleen”, zo legt een Engelsman mij uit. “Racen is een teamsport. Als de coureur wint, dan heeft het héle team gewonnen.” Maar als een teamlid zich ‘verliest’, heeft de coureur ook verloren. “Het is wel eens gebeurd dat een coureur uit de race gezet is door wangedrag van een teamlid.” Je bent zo sterk als de zwakste schakel. Een coureur wint met een sterk team achter zich. Ieder met zijn of haar eigen kwaliteiten en taken, maar allemaal met dezelfde passie.

Ondernemen is als racen, maar niet alleen pk’s tellen. De juiste afstelling, je stuurmanskunsten, maar vooral een sterke ‘pitcrew’ bezorgen je de overwinning.

Terwijl ik naar de teams kijk, maak ik in mijn hoofd een vergelijk met autobedrijven. Op pad voor AMT spreek ik veel ondernemers. Ze hebben allemaal een ander bord aan de gevel hangen, maar van binnen zijn de meeste bedrijven ongeveer gelijk: een werkplaats voor onderhoud, reparatie en APK en een showroom met een mooi aanbod occasions. De meest succesvolle hebben dezelfde overeenkomst: oog voor detail, de afstelling, en ze hebben ‘stuurmanskunsten’ ontwikkeld. Én…, net als een succesvol coureur, een sterk team om zich heen gevormd. Samen maken zij het verschil, gebruikmakend van ieders kwaliteiten én met passie.

Neem Hans Haarhuis van AutoHaarhuis. Hij heeft het met zijn bedrijf tot finalist van ‘Bovag Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2018’ geschopt. Met glimmertjes in de ogen vertelde hij AMT het nieuws. Hij heeft wel vijf keer genoemd dat het ‘absoluut een team effort is’ en dat het ‘zonder de inzet van mijn team nooit gelukt zou zijn’, want: ‘we zijn er echt met z’n allen voor gegaan’. Samen met zijn team is hij aan de knoppen van zijn bedrijf gaan draaien. “We zijn op de details gaan letten.” De juiste afstelling dus, en dat heeft ze naar de finale gebracht. En de finale? Die hebben ze gewonnen!

En wat zei Hans op het podium toen hem om een eerste reactie werd gevraagd? “Prachtig, dankzij het hele team!” De teamleden verschenen op het podium voor de ereronde met hun ‘coureur’. Hoe kan jouw bedrijf ‘de finale’ bereiken? Kijk en luister naar je team. Wie heeft welke kwaliteiten? Zet deze op de juiste plek in.

Wil je snel gaan? Doe het alleen. Wil je ver komen? Ga samen!

Annemiek van de Heg

AMT-redacteur Annemiek van de Heg weet haar mannetje te staan in de automotive wereld. Officieel opgeleid als journalist rolde ze al jong de autobranche in. Door haar ervaring als eigenaar van een universeel autobedrijf gespecialiseerd in 4×4 weet ze wat er speelt en belangrijk is in het autobedrijf. Haar doel is altijd artikelen schrijven waar ondernemers echt wat aan hebben en waar ze trots op is.
Reageer op dit artikel