blog

BLOG: Doe lekker minder!

Ondernemen 1317

‘Specialist in álle merken’. Ik hoor het zo vaak… ‘Wauw, wat een topper’, denk ik dan. Vervolgens zie ik deze ongelooflijke specialist en toppresteerder al staan in het Koninklijk Paleis, om zijn lintje in ontvangst te nemen. Want zo gebeurt het dan: je krijgt opeens telefoon van het Koninklijk Paleis dat je je dient aan te bieden, omdat de koning en koningin je willen spreken over je absoluut doordringende specialisatie in een bepaald vakgebied.

BLOG: Doe lekker minder!
Dini Broothaerts maakt ondernemers bewust van de toekomst. Soms kritisch, maar altijd eerlijk en met een ‘female touch’

Over je ongelooflijke werk en vorderingen die je maakt om de toekomst van het land te kunnen garanderen. Jij zet immers de lijnen voor de toekomst uit. In de balzaal van het paleis sta je daar dan naast de universitaire dokter, die spectaculaire vorderingen en expertise kan voorleggen in kankeronderzoek. Of net achter je staat de uiterst gebeten therapeute die al tientallen jaren diepgaand onderzoek doet naar depressie bij jongeren. En daar zie je ook de gepassioneerde pianiste, welke het land overal vertegenwoordigd met haar muzikaal talent en haar obsessie voor de toetsen en haar vingervlugge handen.

Erkenning

En jawel, dus snel zullen ook de universele garage-ondernemers aan het lijstje toegevoegd worden, want zoals ik het dagelijks hoor, zijn deze allemaal ‘specialisten’, en dan nog wel in ‘álle merken’. De grote erkenning kan dus niet lang meer uitblijven, volgens mij dan…Alle ironie op een stokje. Ik doe hiermee een oproep tot de ‘specialisten in álle merken’. Stop daarmee!

Om de toekomst te kunnen handelen: beperk je tot een aantal goed gekozen activiteiten. En focus! Hard! We blijven vaak hardnekkig denken, dat hoe meer taken we doen, hoe meer we kunnen bereiken met ons bedrijf, en hoe hoger onze winst op het einde van het jaar zal zijn.

De zwakste strategie

Laat mij je even hard in de smeerput van je werkplaats laten vallen, want luister goed, het is niet waar! ‘Doing more’ is de zwakste strategie naar succes die je kan hanteren. Dus kies enkele kernactiviteiten. Maar opgelet, trap niet in de volgende val, want kiezen is niet genoeg. Kies en leg je er obsessief op toe. Het zijn twee stappen naar een succesverhaal. Of nee, drie stappen: doe minder, leg je er obsessief op toe, en presteer. Want je ergens obsessief in verdiepen, en er dan niets mee gaan doen, is een nog dwazere strategie.

Geobsedeerd ondernemen

‘Do less, obsess & perform’, volgens de Amerikaanse professor Morten T. Hansen. Weet dat een specialisatie betekent dat je heel erg veel weet en kan over één specifiek item. Focus en wees erdoor geobsedeerd. Een overdaad aan activiteiten creëert minimale aandacht die je kan spenderen aan elk, en dus hoe minder je er goed kan in worden. Dus: kies! En kies correct, met een sterke blik op de toekomst, want ons bekende automotive wereldje zit in een volledige transformatie.

Je weet niet waarover ik het heb? Misschien te veel bezig geweest met honderd-en-één werkzaamheden, die je allemaal probeert te combineren, en die binnen een vijftal jaren misschien helemaal niet meer zullen bestaan… Beste garage- ondernemer, specialist in alles, nodig je mij uit als je wordt ontvangen op het Koninklijk Paleis en daar gelauwerd wordt voor dat allerlei en nog meer van wat je een beetje kan? Ik ben er graag bij!

 

Dini Broothaerts

Dini staat haar mannetje in het LKQ Belgium Support team. Ze geven aan de garagisten ondersteuning in de vorm van technische hulp en garageconcepten, en helpen de automotive ondernemer zich klaar te maken voor de veranderende markt. “Als zij groeien, groeien wij ook. Wij helpen met technische knowhow, equipment en training, zodat ze sterk in de veranderende automotivemarkt staan.” Dini maakt ondernemers bewust van de toekomst. Soms kritisch, maar altijd eerlijk en met een ‘female touch’.
Reageer op dit artikel