blog

Blog: Bewust kijken naar veiligheid

Ondernemen 896

Blog: Bewust kijken naar veiligheid
Niemand zit op een (bedrijfs)ongeval te wachten, toch? Hoe bewust kijk jij naar risico's binnen jouw bedrijf?

Veiligheid? Heel belangrijk! Niemand zit immers op gevaar te wachten. Maar wat is veiligheid eigenlijk? Volgens Van Dale: ‘het veilig zijn: iets in veiligheid brengen’. Hmm, dat schiet niet op, terwijl het wel erg belangrijk is.

Stel je de vraag ‘Wat is veiligheid?’ aan een willekeurig iemand, dan gaat het al snel over grote dingen: veiligheid op straat, veiligheid in Nederland, dat soort dingen. Ook op kleine schaal is veiligheid belangrijk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van die kleine hoekjes. De gevolgen van een ogenschijnlijk klein risico kunnen groot zijn. Dat besefte ik toen ik een aflevering van tv-programma ‘Beau five days inside’ bij de Brandwondenkliniek zag. Heftig, hoe een kop thee op de rand van het aanrecht grote gevolgen kan hebben. Voor een tweejarig jongetje in dit geval. De uitzending zette me aan het denken. Ik ging bewuster kijken naar veiligheid in huis. Met twee jonge kinderen (3,5 en 1,5) werk je aan een veilige omgeving, maar alle risico’s uitsluiten is onmogelijk. Toch staat die kop thee nu verder van de rand van het aanrecht…

Kijk bewust om je heen

Met veiligheid moet je dus bewust bezig te zijn. Hoe? Door bewust naar je omgeving te kijken, kom je al een heel eind. Loop jij na sluitingstijd nog even een rondje om te kijken of alles uit staat? En check je de werkvloer op dingen die in de weg staan, dingen waar iemand over kan struikelen?

In deze eerste AMT Ondernemen van 2018 staat veiligheid centraal in vier thema-artikelen. We keken mee bij bandenspecialist Premio met RI&E-adviseur van Innovam, Henny Deden. Hij bracht met beide ondernemers van het bedrijf de risico’s in beeld. Van rondzwervende accu’s tot een onveilige bandenopslag.
Hoe je een werkplaats veilig inricht? Dat vroegen we aan drie equipmentleveranciers. Ook lees je meer over risicopreventie en bedrijfscontroles door Inspectie SZW. Doe er je veiligheidsvoordeel mee!

Naast het thema Veiligheid biedt AMT Ondernemen nog veel meer inspiratie voor je autobedrijf. Zo lees je alles over de jongste trends in autoverkoop, over het nieuwe occasionportal van Bovag én hoe je simpel en snel een Google-bedrijfspagina opzet. Zo wordt je (nog) beter gevonden door potentiële klanten. Zelfs als ze niet bewust kijken…

 

Reageer op dit artikel