blog

Column: Pielen, klooien en experimenteren

Ondernemen 801

Column: Pielen, klooien en experimenteren

2017 is geweest. Voor veel mensen waren die laatste weken van het jaar vooral gevuld met familie, lekker eten en vrije dagen. Traditioneel worden in deze periode ook de terugbliklijstjes gemaakt. Het is echter ook de ideale periode om plannen en voornemens voor het nieuwe jaar op te stellen.

Het jaar 2017 was voor mij persoonlijk te typeren als ‘win many, lose some’. Veel doelen die ik mezelf stelde, zijn gehaald. Andere zijn niet compleet of compleet niet gehaald. Het belangrijkste is echter dat ik weer veel heb geleerd.

Ons bedrijf, DAT Nederland, is georganiseerd als kleine operatie. Daardoor moeten we elke keer de keuze maken waaraan we onze tijd besteden. Dat betekent ook dat we als organisatie ‘agile’ moeten zijn. In het Nederlands zou je dat vertalen als: lenig. Dat betekent dat we ons net zo snel moeten kunnen wenden als een speedboot om kansen in de markt te zien en te ontginnen. Dit is nodig, want we zitten in een competitieve markt, met een paar grote tankers om ons heen.

Terugkijkend op 2017 hebben we als team een aantal keren goed de koers aangepast om te voorkomen dat de boot stil zou kunnen vallen. Dat geeft een gevoel van trots. Toch sluimerde bij mij ook het gevoel dat we een volgende stap moeten zetten.

De puzzelstukjes vielen voor mij op hun plek na het Focwa-congres eerder dit jaar. Twee trendverkenners van het bedrijf Fountainheads spraken daar over de verschillende disrupties die ook in onze markt gaande zijn. Zij boden elke ondernemer een keuze om jezelf hierop voor te bereiden of niet: adapt or die. Om aan de goede kant van de medaille te blijven, gaven ze als tip dat je meer moet “pielen, klooien en experimenteren”.

De afgelopen tijd heb ik die tip in privétijd uitgetest. Al langer hou ik een hobbysite over data rondom Nederlandse kentekens bij (www.kenteken.tv). Afgelopen periode heb ik bewust een aantal experimenten gedaan als toevoegingen aan de site. Twee ideeën die al langer sluimerden, wilde ik nu echt oppakken en oplossen. En na veel pielen, klooien en experimenteren kreeg ik het voor elkaar! En nog fraaier dan ik vooraf had gehoopt.

Het ultieme resultaat van mijn experimenteersessies kwam begin december. Een video van het eerste experiment (RDW-Kleurenwaaier) kreeg veel reacties op LinkedIN, en het andere experiment (Hoeveel zijn er nog?) werd zelfs even voorpaginanieuws op BNR.nl.

Als vervolg ga ik met mijn team meer ruimte vrijmaken om nieuwe dingen uit te proberen. Met welk idee ga jij het dit jaar pielen, klooien of experimenteren?

Reageer op dit artikel