blog

Column: 1 graad extra

Ondernemen 1275

Column: 1 graad extra

In deze veranderende disruptieve automotive tijden, is het aan te raden goed rond te kijken. Alle kanten uit. Leren uit het verleden, ver vooruit kijken naar de toekomst, maar ook links en rechts rondspeuren, want de tijden dat er maar 1 route te gaan was, is reeds vele jaren voorbij.

Onverwachte spelers komen opeens op de markt, halen de asfalt boven, en leggen gewoon een nieuwe route aan, parallel met de gevestigde route. Verlichting is er niet op hun weg, wegwijzers ook niet, en zeker geen stoplichten. En ze rijden er hard, heel hard, want er is geen snelheidsbeperking. Ze komen immers uit het niets, ze hebben zich lang schuil gehouden, en niemand is voorbereid op hen. Ook de traditionele regels kunnen hun niet vatten en staan er soms machteloos naar te kijken.

‘The first step of change is to become aware of your own bullshit.’

Dus rond kijken, in een 360° visie, elke dag in focus zijn, want de automotive markt zit op een groot kantelpunt. En de toekomst ziet er mindblowing uit.

We blijven hangen in gewoontes

En daar schuilt het gevaar nu juist. Wij als mens blijven nogal eens hangen in onze gewoontes. Want verandering is vermoeiend, geeft ons stress en vooral angst om te falen. We blijven liever in onze comfortzone, en kabbelen liever rustig verder. Maar die rustige kabbelgolfjes gaan ons niet brengen waar we moeten zijn. Dat gaat die grote tsunamigolf zijn, welke de hele automotive zal overspoelen.

Dus blijf niet hangen in de huidige tools en know-how welke je nu hebt, want die ‘we hebben het altijd zo gedaan’-methode, zal je nergens meer brengen. De methodes en werkwijzen van vandaag, zullen opeens niet meer je gewenste succes leveren. Je zal moeten gaan innoveren en creatief zijn. Daar zal het verschil gaan gemaakt worden. En, goed bij de les zijn!

Omarmen en aanpassen

Experimenteren, durven en moed om te blijven doorgaan. Dus teruggrijpen naar de goed geoliede werkmethodes, zal in de toekomst minder en minder een succesverhaal worden. De snelle veranderingen zijn niet te bestrijden, je kan ze niet gaan stoppen, en beweren dat je er niet gaat aan meedoen. Het is omarmen en aanpassen. En snel. Die topsnelheid van bijleren en schakelen, die 6e versnelling, daar moet je in geraken. Dus ogen open, vergrootglas erbij, en vergeet de verrekijker niet.

1 graad extra

Blijf rondkijken, 360° rondom. Maar, mijn voorstel, doe er nog een graadje bij. En kijk met die 1° eens naar jezelf binnenin. Hoe ben ik bezig? Ben ik op de hoogte? Of steek ik nog vaak mijn hoofd in het zand? Blijf ik vasthouden aan oude gewoonten? Schuif ik items in een doodlopende straat? Werk ik genoeg aan mezelf, en durf ik mezelf in vraag stellen?

Leg jezelf eens op de rooster. Doe je wel genoeg, schakel je, om mee te zijn en te overleven in deze opslorpende tsunami aan veranderingen in onze branche? Of lieg je jezelf iets voor, en blijf je vasthouden in je idee dat er niets zal gaan veranderen? Zelfbedrog.

Kijk naar jezelf. Doe je aan zelfbedrog of ben je jezelf helemaal klaar aan het maken om te kunnen schakelen? Ben je zenuwachtig, voel je je onwennig? Goed! Doe er iets mee! Zorg dat je je terug comfortabel voelt in de veranderende situatie, zorg dat je het onder controle hebt. Laat jezelf groeien! Niets zo fijner als jezelf uitdagen en kunnen schakelen naar een hoger niveau.

Vanaf nu, denk je niet meer aan 360° view, maar aan 361°. Blik ook op jezelf! Want jij zal de verandering moeten gaan doen, wil je niet verdrinken. En neem wat snelheid, want deze zal onmisbaar zijn. En denk niet in brandstof, maar denk aan elektrisch. The future will be ACES. Autonomous, Connected, Electrified, Shared.

Never Stop Learning!

Dini

 

Reageer op dit artikel