blog

Loopbaancoaching is de motorolie van je loopbaan

Ondernemen 1003

Loopbaancoaching is de motorolie van je loopbaan
Iedereen heeft weleens een moment dat werk even niet lekker loopt, merkt OOMT-loopbaancoach Gerben Prenger. “Praten is beter dan er mee doorlopen.”

Sommige mensen blijven doorwerken in een functie waar ze geen plezier meer aan beleven. Andere mensen willen een nieuwe stap in hun loopbaan zetten maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Loopbaancoach Gerben Prenger weet daar wel raad mee. “Coaching is de eerste stap naar bewustwording en verandering.”

Gerben Prenger werkt vanaf zijn vijftiende voor een autobedrijf. Later is hij onder meer als docent, (technisch) trainer en adviseur. Tegenwoordig is hij loopbaancoach voor OOMT en coacht mensen uit alle lagen van de branche, van monteurs tot ondernemers. “Mensen verder helpen in hun ontwikkeling vind ik het leukste wat er is.

Op dit moment begeleid ik bijvoorbeeld een service-adviseur die nieuwe vaardigheden wil ontwikkelen voor online sales en gastheerschap. Maar ik begeleid ook ondernemers die hun vakkennis willen vergroten. Voor hen stel ik een trainingsprogramma samen.” Voor een loopbaan is coaching net zo onmisbaar als olie voor een motor, vindt Prenger. “Zonder olie loopt alles vast. Met mensen is dat hetzelfde. Je moet tijdens je loopbaan in beweging blijven en jezelf ontwikkelen.”

Wat moet je doen als je vastgeroest zit?

Coaching is altijd maatwerk. Het begint met een intakegesprek waarin de vraag van de deelnemer wordt besproken. “Als je je eigen sterke en zwakke punten kent en inzet op sterke punten, kan je daar meer mee doen. Bijvoorbeeld werk zoeken dat beter bij jouw specifieke talenten past, of je talenten met training en opleiding verder versterken.”

Volgens Prenger is loopbaancoaching voor zowel werkgevers als medewerkers van belang. Verbinding tussen beide levert volgens hem een win-win situatie op. “Betrokken en bevlogen medewerkers hebben meer werkplezier en uitdaging. Dat draagt bij aan het rendement en de productiviteit van een bedrijf.”

Grote behoefte aan loopbaancoaching

Binnen de mobiliteitsbranche is loopbaancoaching in opkomst. De afgelopen tijd hebben de OOMT-loopbaancoaches meer dan 1.200 mensen verder geholpen. “Iedereen heeft weleens een periode dat werk niet lekker loopt, of dat het voelt alsof je bent vastgeroest. Het gebeurt veel vaker dan iedereen denkt en dat is helemaal niet erg. Maar blijf er niet mee doorlopen en kom in actie! Praten met een OOMT loopbaancoach is de eerste stap naar verandering en persoonlijke groei.”

Reageer op dit artikel