blog

Blog: Autotechnici van de toekomst

Ondernemen 1888

Blog: Autotechnici van de toekomst

Een onderwerp tijdens het late RTL-nieuws gaat over het opleiden van studenten voor banen die straks niet meer bestaan. Nu al zo’n 300.000 blijkt uit onderzoek van Deloitte. Hoofdoorzaak: de automatisering neemt (administratief) werk over. Ik word getriggerd door de uitspraak: “We moeten voorkomen dat we hoefsmeden opleiden waar automonteurs nodig zijn”. Gespitst wacht ik op een inhoudelijk vervolg. Helaas. Het blijft bij beeldspraak. Echt jammer want het is een onderwerp dat aandacht verdient. Bij deze dus.

Eerder deze maand schoof ik aan bij een brainstormsessie met opleiders, technici en andere branchekenners. Hoe verandert de techniek en daarmee het werk van de autotechnicus? Welke opleidingsbehoefte is er straks? En waar moet de focus op liggen? Is basissysteemkennis nog nodig? Of geldt:  ‘Als je maar weet waar je de informatie kan vinden’? Lastige vragen.

Opleiding moet aansluiten bij praktijk

Belangrijk is dat opleidingen nog beter moeten aansluiten op de praktijk. Er is een groeiend tekort is aan (auto)technici. Niet alleen vergrijzing speelt ons parten, maar ook de ontgroening: er is te weinig aanwas. Kwam je voorheen nog weg met veel mechanische en een beetje elektronicakennis, dat is nu anders. Diverse initiatieven zijn opgezet om scholen en bedrijfsleven te laten samenwerken. Mooi! En toch denk ik dat het beter kan, al in een vroeger stadium.

Open je bedrijf voor de jeugd

Weten tieners wel wat het vak van autotechnicus inhoudt? Ik denk het niet. Wat we er aan kunnen doen? Laat jongeren actief kennis maken. Wie faciliteert er snuffelstages? Of een open dag voor een school in de buurt? Ik wil je bij deze aanmoedigen om die handschoen op te pakken. Organiseer een ‘kijkje bij een autobedrijf’ voor een basisschoolklas. Of organiseer een techniekmiddag voor middelbare scholieren. En dan bedoel ik niet uitsluitend het zwarte handenwerk als olieverversen en remblokken vernieuwen. Nee, toon de jonge internetgeneratie dat een autotechnicus meer doet dan onderdelen vervangen. Pak jij de handschoen op? Voor een van de goede initiatieven stel ik alvast een benodigd aantal AMT’s beschikbaar. Wedden dat we de autotechnici van de toekomst daarmee inspireren? Oh ja, en wij als AMT zetten in de aanloop naar AMT Live natuurlijk ook ons beste beentje voor. Kijk maar op: www.autotechnicusvandetoekomst.nl.

Wil je de finalisten van de Autotechnicus van de Toekomst-wedstrijd in actie zien? Kom dan op de tweede dag (16 november) naar AMT Live. De finale vindt hier plaats op het AMT Ontmoetingsplein.

Deze blog is afkomstig uit AMT 9. Deze viel vrijdag 23 september bij de abonnees op de mat. Heb je nog geen abonnement? Bekijk dan onze aantrekkelijke aanbiedingen.

 

Reageer op dit artikel