blog

Blog: APK voor ondernemers

Ondernemen

Blog: APK voor ondernemers

In januari sloot ik mijn column af met de aanmoe-
diging om vooral preventief onderhoud uit te voe- ren binnen je bedrijf, als investering voor vele ja- ren ondernemersplezier. Samen met je medewerkers vorm je immers de motor van je be- drijf, waarbij een vastloper onwenselijk is.

Er zijn meer parallellen te trekken tussen het ondernemerschap en het werk dat in je werkplaats wordt uitgevoerd. Of het nu om motoren, auto’s, aanhangers of trucks gaat, preventief onderhoud alleen is niet altijd voldoende. Hierbij doel ik natuurlijk op de Algemene Periodieke Keuring (APK), met als doel het toetsen van de veiligheid en milieuvriendelijkheid van ons wagenpark. Niet meer dan een momentopname, maar wel één waardoor ‘het wrak van de week’ tot het verleden behoort, en ons wagenpark over het algemeen technisch gezond en veilig is.

En zo geldt het ook voor (auto)bedrijven. Het gaat mij daarbij niet om de (belangrijke!) periodieke keuringen op het gebied van Arbo, milieu, kalibratie of lidmaatschap. Het gaat mij wél om een bedrijfsmeting met de multimeter,

Oskar Bronsgeest

Oskar Bronsgeest

zoals: op welke manier leid je als ondernemer je bedrijf (leiderschap)? Waar sta je over een paar jaar (visie, toekomst)? Weet je hoe je klantenbestand zich ontwikkelt als het gaat om aantal, besteding en loyaliteit (CRM)? Hoe ga je om met je team en hoe stuur je hen aan (management, sturen op cijfers)? En last but not least: hoe goed zorg je voor jezelf (coaching, zelfreflectie)?

Het gaat hierbij dus ook om de ‘veiligheid’ en actuele stand van zaken van het vehikel dat we onderneming noemen. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat je voor je het weet achter de feiten aan loopt en je achteruit in plaats van vooruit rijdt. Veel ondernemers slaan hun eigen APK over en rijden daarmee wellicht op steeds gladdere banden. Redenen zijn: geen tijd, geld of zin, niet in staat zijn tot zelfreflectie of confrontaties willen ontwijken.

Of gewoon omdat zij (jij ook?) zich niet bewust zijn van de enorme kansen die een APK biedt. Want zeg nou zelf, wie wil nu het risico lopen ooit het ‘wrak van de week’ te worden?

Goede zaken gewenst!

Meer over APK

Meer weten over APK-regelgeving 2016, APK-praktijk voorbeelden, equipment zoals remmenbanken en EOBD-tools? Bekijk het APK-dossier van AMT, interessant voor elke APK-keurmeester.

Reageer op dit artikel