artikel

10 gevolgen van aanhoudend personeelstekort

Ondernemen 4260

10 gevolgen van aanhoudend personeelstekort
Eén van de gevolgen van personeelstekort: de werkdag zit erop, de werkplaats is leeg, maar dan komt de ondernemer vaak pas aan zijn werk toe.

Vraag een auto-ondernemer naar de grootste bedreiging van zijn bedrijf en je zal negen van de tien keer horen: tekort aan (technisch) personeel. Volgens het UWV is er een ‘schreeuwend tekort aan autotechnici’. Een probleem dat meer gevolgen heeft dan alleen een overvolle werkplaatsplanning. We zetten de tien belangrijkste voor je op een rij.

Het aanbod van autotechnisch personeel is mager en concurrentie vanuit andere technische sectoren ligt op de loer. Dus roeien ondernemers vaak met de riemen die ze hebben. In de praktijk betekent dit vaak dat meer werk door dezelfde mensen moet worden gedaan. 10 gevolgen van het aanhoudende personeelstekort bij het autobedrijf.

1. Het werk komt niet meer af

Meer klanten die een occasion kopen en meer onderhoud en reparatie: het gaat goed met de economie in Nederland. Maar wanneer het aantal beschikbare uren gelijk blijft of zelfs terugloopt, dan wordt het lastig om het werk af te krijgen.

2. Het serviceniveau daalt

Wanneer de druk op werknemers wordt opgevoerd, ontstaan vaker fouten. De balans tussen zorgvuldigheid en snelheid bij het werk raakt verstoord. Er is bovendien minder tijd voor dat extra stapje dat je voor de klant wil doen.

3. Personeel vertrekt

Ervaart een werknemer de werkdruk een langere periode als te hoog? Zijn klanten minder tevreden? Kan een werknemer niet meer instaan voor de kwaliteit van zijn werk? Of blijft de waardering en de beloning achterwege? Gevaarlijk in deze tijd, techneuten zijn gewild en de overstap naar een andere werkgevers is zo gemaakt.

4. Werknemers raken overspannen

Wanneer de druk voelbaar wordt opgevoerd, wanneer je personeel het werk letterlijk zien opstapelen, wanneer overuren structureel worden, dan kunnen werknemers overspannen raken. Ziekteverzuim en uitval zijn de logische gevolgen

5. De omzet holt achteruit

Meer doen met minder mensen levert vaak meer stress op. Een klant merkt dit altijd. Wanneer de prijs-kwaliteit niet meer in orde is of wanneer klanten onvoldoende aandacht krijgen, zijn ze snel vertrokken.

6. De kwaliteit van reparaties loopt terug

Al kan een techneut nog zo goed met een hoge werkdruk omgaan… als deze blijvend is, dan zal ook hij of zij op een andere manier gaan werken. Sneller werken betekent vaak minder zorgvuldigheid. En meer klachten betekent meer tijd voor het herstellen ervan.

7. Klanten worden niet snel genoeg geholpen

De dag staat volgepland met APK, onderhoud en reparaties die dezelfde dag af moeten, want aan het einde van de dag wil je klant zijn auto weer ophalen. Vaak wordt voorrang gegeven aan het werk in de werkplaats, terwijl de klant die de showroom of bij de receptie binnenkomt dan maar even moet wachten.

8. Minder motivatie bij personeel

Gaan werknemers zien dat hun werkdruk structureel is? Dan voelt het als vechten tegen de bierkaai. Neerleggen bij de situatie betekent automatisch het verliezen van motivatie.

9. Haastige verkoopgesprekken

Een klant wil aandacht, wil zijn probleem uitleggen. Maar zonder een luisterend oor is je bedrijf niet veel meer dan een webshop.

10. Een ondernemer gaat zelf (te) veel meer uren draaien

Een logische, maar veel gemaakte fout. De fase van delegeren is voorbij, slimmer werken lost niets op en klanten blijven maar komen. Dus steek je als ondernemer maar ‘een paar extra uurtjes’ in je bedrijf. “Het is maar een tijdelijke oplossing hoor, tot we iemand gevonden hebben.”

Personeel vinden én houden, zo doe je dat!

Een groot tekort aan techneuten en ander personeel. Bij menig ondernemer begint het al flink te knellen. Zoeken, zoeken en niet vinden. Dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. Grote vraag is: waar vind je personeel en hoe hou je ze? Dat vertellen we je tijdens het (gratis) webinar van AMT in samenwerking met OOMT!

Wanneer? Maandag 1 juli, 20.00 uur.

Waar? Kijk live mee via laptop, mobiel, tablet of PC.

Aanmelden doe je hier!

 

Reageer op dit artikel