artikel

Tijd tekort? Werk ’s een dag minder!

Ondernemen 2528

Dit komt vast bekend voor: jij, eigenaar van een mooi autobedrijf, bent onmisbaar. Als jij er niet bent, gebeuren dingen niet wanneer en hoe jij het zou willen… toch? Eigenlijk zou je best wat meer tijd willen hebben om te ondernemen én voor jezelf. Maar ja, dan loopt alles in de soep… toch? Of toch niet?

Tijd tekort? Werk ’s een dag minder!
Trainer Ton Keunen is eigenaar van Brout B.V.. ”Mensen zijn vaak groter dan ze zelf denken. Daarom luister ik echt naar mensen en vooral ook naar wat ze niet zeggen.” Bij zijn aanpak laat hij z’n fluwelen handschoen thuis. Recht voor zijn raap, eerlijk, respectvol en met humor weet hij je snel bewust te maken van je gedrag. Pas dan kan je aan de slag met verandering.

Tijdens de training Personeel en Leiderschap van ondernemerstraject ‘Grip op je Autobedrijf’ legt trainer Ton Keunen van Brout regelmatig de vinger op de zere werkgeversplek van de ondernemers. Hij confronteert de deelnemers met hun eigen gedrag, aannames en overtuigingen. Dat was te verwachten, want hij trapte de training af met de woorden: “Ik laat je vandaag bij jezelf naar binnen kijken en dat kan best heftig zijn.”

Baas

Dat doet Keunen op een open, eerlijke en respectvolle manier mét humor. Dat laatste relativeert en en benadrukt nog eens wat je gedrag teweeg brengt. De ondernemers beamen allemaal dat

Aan het begin van de trainingsdag stellen de ondernemers in groepen leerdoelen op. Cornelis van Dam (rechts) weet dan nog niet dat hij vanaf vandaag elke woensdag vrij heeft.

‘baas’ zijn niet altijd makkelijk is. Niet gek, want daar heb je niet voor geleerd. Hoe hard je ook je best doet en hoe goed dingen ook gaan, elke ondernemer heeft zo zijn eigen aandachtspunten als het gaat om het leiden van zijn bedrijf en team.

Eén van deelnemers is Cornelis van Dam van Auto Bakker Dirksland. De jonge ondernemer is eigenaar van een universeel autobedrijf. Naast het aanbod occasions beschikt hij ook over een mooie werkplaats waar vijf techneuten werkzaam zijn.

Leren van ondernemers

“De voornaamste reden dat ik me heb opgegeven voor Grip op je Autobedrijf is omdat ik wilde leren van en met andere ondernemers. Ik was benieuwd hoe zij hun ondernemerschap aanpakken. Ik leer van de ervaringen die we uitwisselen. Bijvoorbeeld over hoe zij met EV omgaan of met uitlijnen.” De trainers blijken een kers op de taart. “De trainers zijn super. Ik zou nooit alleen naar een training leiderschap gaan, het mooi dat de trainingsonderwerpen deel uitmaken van een compleet traject.”

Teveel hooi

In de klas van meester Ton mag gekeet worden. Graag zelfs, want buiten de kaders vind je vaak de creatiefste oplossingen, vindt hij. De ondernemers gaan geïnspireerd weer huiswaarts.

Naar aanleiding van de training van Keunen maakt van Dam een niet alledaagse keuze. Nog in de auto op de terugweg van de training besluit hij een dag minder te gaan werken. Per direct! “De trainer had me aan het denken gezet. Ik realiseerde me dat ik teveel hooi op m’n vork nam. Dacht dat ik niet gemist kon worden, alles zelf moest oplossen. Daardoor was ik veel te druk én kwam ik niet aan ondernemen toe.” Van Dam besluit dat hij niet ‘met vier wielen omhoog’ wil eindigen en is vanaf nu elke woensdag vrij.

Wat levert hem dat op? “Rust.” Maar is het niet lastig om weg te blijven van de zaak? “Nee, helemaal niet. Ik heb nu tijd om ondernemersplannen uit te werken. Daar kom ik op de zaak helemaal niet aan toe door de drukte van alledag. Ik wil bijvoorbeeld graag een uitlijncomputer in de werkplaats. Nu heb en neem ik de tijd om daar over na te denken en alles uit te zoeken. Neem je die tijd niet, dan komt het er nooit van.”

Burgermeester

Niet veel ondernemers zouden die stap durven nemen. “Ik zag laatst een aflevering van ‘Chantal komt werken. Chantal Janzen werkte een paar

Aan het einde van de training stellen de Grippers goede voornemens op. De één neemt zich voor elke dag even persoonlijk contact te hebben met zijn medewerkers. De ander wil zijn team meer ruimte te geven en niet meer er bovenop staan, weer een ander wil duidelijkere instructies geven. Allemaal voornemens die ze de volgende dag in de praktijk kunnen brengen.

dagen mee met een burgermeester. Een man met een hele drukke agenda. Hij vertelde haar dat hij vast twee keer in de week een aantal uren vrij nam om te sporten. Toen dacht ik: als een burgermeester dat kan, kunnen wij auto-ondernemers dat ook!”

En hoe gaat het op de zaak op woensdagen, kan je gemist worden? “Jazeker. Ik heb een goed team. Wat ik ook geleerd heb van de training is dat het belangrijk is dat je goed uitlegt en duidelijk instructie geeft. Vertel wat en hoe je het wil, niet aannemen dat men aan een half woord genoeg heeft, dan ben je niet duidelijk genoeg. Ik kan de zaak gerust aan de jongens overlaten. Het gaat gewoon goed!”

Grip op je Autobedrijf

Ondernemen is een vak. Natuurlijk, het moet in je zitten, maar ondernemen kun je ook leren. De zesdaagse training Grip op je Autobedrijf, een initiatief van Automotive Academy en AMT, zorgt letterlijk voor grip op je bedrijf. Praktisch ingericht, waarbij onderwerpen als klantbeleving, personeel, social media, marketing en omzet aan bod komen. ‘Grippers’ leren van trainers en de vaste coach, én van elkaar. Een belangrijk aspect van Grip op je Autobedrijf is samen met vakgenoten informatie uitwisselen. Herkenning in de uitdagingen en ervaringen die collega-ondernemers dagelijks meemaken. De vaste groep deelnemers vormt een waardevol netwerk, met als gemeenschappelijk doel: het autobedrijf naar een hoger niveau tillen.
Reageer op dit artikel