artikel

Stap voor stap: Het ervaringscertificaat

Ondernemen 960

Het ervaringscertificaat kan uitkomst bieden als je wél over technische werkervaring in de werkplaats beschikt, maar niet een officieel diploma hebt behaald. Michel Havekes van EVC-Autotechniek begeleidt techneuten bij behalen van zo’n certificaat. Hij vertelt hoe het traject eruit ziet. Welke vijf stappen moet je nemen?

Stap voor stap: Het ervaringscertificaat
Je 'ervaren jaren' kan je verzilveren met een Ervaringscertificaat. Dit certificaat kan je opstap naar de opleiding APK-keurmeester zijn. Michel Havekes van EVC Autotechniek, vertelt ons hoe dat in zijn werk gaat. (Foto: PSB)

1. De intake

De eerste stap is een intakegesprek met ons. Je vertelt over je loopbaan tot nu toe. Wat heb je gedaan en wat doe je nu precies? Dan stelt ons in staat een beeld te schetsen van je ervaring.  

2. Quikscan  

Na de intake maak je een onlinetest op basis van een crebo (kwalificatie). Je krijgt vragen over onderhoud, reparatie en diagnose stellen. Vrij globaal, maar geeft inzicht of je het traject wel of niet moet doen. Je kan zelf kiezen voor welk niveau je de scan wil doen. Uit de scan komt een advies en vervolgens vind er een aanmelding plaats.  

3. Bedrijfsbezoek

Na je aanmelding volgt een intakegesprek bij het bedrijf waar je werkt. Hoe en met welke tools en equipement wordt er gewerkt? En welke werkzaamheden worden er uitgevoerd? Als dat allemaal voldoet aan de toelatingseisen maken we de overeenkomst op en kan je het EVC-traject starten.  

4. Samenstellen Portfolio

Op basis van opdrachten in de werkplaats lever je bewijsstukken aan in een portfolio. De werkzaamheden die je uitvoert breng je van begin tot eind in beeld. Wat willen we dan zien? Hoe werk je met procedures, werkorders, technische documentatie, speciaal gereedschap? Welke stappen moet je doorlopen en moet je nog iets vastleggen voor garantie? En dan de reparatie zelf. Wat is er kapot en wat is de oorzaak geweest? Welke onderdelen heb je besteld? Hoe en met welk gereedschap heb je deze gemonteerd?Elke stap leg je vast. Van het afbouwen, laten lopen van het voertuig,  het uitlezen en wissen van storingen tot het maken van een proefrit. Van A tot Z dus. Ook willen we je aan het werk zien d.m.v. foto’s. Als bewijs dat je daadwerkelijk het werk uitvoert. Het opbouwen van je portfolio duurt ongeveer 8 tot 10 weken en bevat drie uitgewerkte opdrachten voor onderhoud, reparatie en diagnose. We willen diversiteit zien, want dat is relevant. Dan beoordelen we samen met assessor (beoordeler) of het voldoende is. Als dat zo is laten we je het portfolio sluiten.  

5. Assement  

Portfolio afgerond? Dan volgt binnen twee weken de praktijktoets.  Een assessor komt naar je toe en draait een aantal uur met je mee. Je laat onderhoud-, reparatie- en diagnosewerkzaamheden zien. Hij kijkt hoe je dat aanpakt en hoe je met je gereedschappen werkt. Maar let ook op hoe je met klanten en collega’s samenwerkt. Op basis van wat hij ziet zal hij zijn beoordeling gaan maken. Zijn verslag werkt hij  uit in een reportage. Voldoe je aan alle voorwaarden? Gefeliciteerd, dan wordt je Ervaringscertificaat afgegeven en kan je verder in je loopbaan.  

Techneuten Reza en Niek hebben beiden het traject afgelegd. In AMT 11 lees je uitgebreid over hun EVC-traject. Hoe hebben zij het ervaren en hebben zij het certificaat in ontvangst mogen nemen? En wat zijn hun volgende stappen in hun loopbaan?

Reageer op dit artikel