artikel

Sergoyne in de USA – Leren van Silicon Valley

Ondernemen 639

Hoe ziet de toekomst van de automotive eruit? En wat betekent dat voor het autobedrijf? Op zoek naar antwoorden reisde Jeroen Vertongen van Sergoyne Diagnostics naar Silicon Valley. Hier doet hij verslag.

Sergoyne in de USA – Leren van Silicon Valley
Reizen is niet zo Jeroens ding. Om te leren van onder meer Uber, Lyft, ChargePoint en Turo vertrok hij toch naar Silicon Valley.

Dat het hele automotive landschap aan de vooravond van een grote transformatie staat, is geen groot nieuws meer. Welke richting het dan wel exact met onze sector zal uitgaan, blijft voor velen toch nog een groot vraagstuk en boezemt angst in. Om nog maar te zwijgen over het antwoord op de vraag wanneer deze transformatie er nu daadwerkelijk zal komen. De meningen lopen sterk uiteen en velen duwen deze aankomende realiteit soms nog een decennium voor zich uit…

Dat ik zelf een eigen kijk heb op deze ontwikkeling, spreekt voor zich. Maar in hoeverre klopt mijn visie met die van anderen binnen de sector, en klopt mijn visie überhaupt wel?

Automotive Tour

Om een antwoord te krijgen op deze vragen, nam ik onlangs deel aan een Automotive tour in Silicon Valley, waar ik vijf dagen lang de kans kreeg om non-stop start-ups en gevestigde bedrijven te bezoeken die meetimmeren aan de transformatie van de automotive sector. Wie beter dan zij zouden antwoord kunnen geven op al mijn vragen?

De tour werd georganiseerd door Nexxworks, een organisatie die zich bezighoudt met bedrijven inspireren op weg naar hun ‘day after tomorrow’. Nadenken over je bedrijf van overmorgen, en vooral vandaag al de eerste stappen zetten in die richting, daar draait het om bij Nexxworks. Tijdens één van mijn keynotes het afgelopen jaar ontmoette ik een van de initiatiefnemers van Nexxworks, Rik Vera. We raakten aan de praat, hij vertelde over hun aankomende Automotive tour in San Francisco, en de rest is geschiedenis.

Heel snel leren

Met een hoog verwachtingspatroon en toch wel een klein hartje – reizen is niet zo mijn ding – vertrok ik naar San Francisco. Eenmaal ter plaatse kon het leerfestijn beginnen, met een schema zo strak dat er amper tijd was om even op adem te komen. Met ontmoetingen met onder meer Uber, Lyft, ChargePoint en Turo in het verschiet kon het niet meer stuk. Mijn ongeduld en nieuwsgierigheid waren groot.

De eerste twee dagen waren mindblowing, zoveel nieuwe inzichten, strategieën en technieken in zo’n korte tijd… Echt fantastisch! Ook al kon ik nog niet alles plaatsen, en kwamen er in eerste instantie meer vragen bij dan antwoorden, toch wist ik toen al dat mijn visie waarmee ik op het vliegtuig gestapt was in Amsterdam zeer dicht bij de realiteit stond. Sterker nog, ontwikkelingen die ik pas over tien tot vijftien jaar mogelijk achtte, komen sneller op ons af dan ik kon vermoeden. The future is now!

Het moet ergens in de namiddag van dag drie geweest zijn dat voor mij alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Plots besefte ik hoe goed Nexxworks deze tour in elkaar had gestoken. Die namiddag ontmoetten we namelijk Mark Platshon van The Autonomous World Fund. Mark legde uit dat de toekomst van Automotive ACES is: Autonomous, Connected, Electrified and Shared. En hij verduidelijkte via een reeks cijfers en bevindingen waarom dit zo zou zijn.

Deze theorie omvatte alles, het maakte mijn toekomstbeeld helder, en het toonde aan dat elk bezoek dat we die week deden perfect kaderde in deze ACES-toekomst. Nexxworks heeft ons een hele week lang alle ingrediënten aangereikt om er in die niet-automotive wereld iets van te maken. Hier startte ons Day After Tomorrow-plan!

Focus op de toekomst

Wat is nu de conclusie na één week Silicon Valley? Als we ervan uitgaan dat de toekomst van automotive elektrisch, autonoom en gedeeld is, dan kan dit twee dingen met je doen: of je raakt in paniek en denkt: er is voor mijn bedrijf geen day after tomorrow meer, of alle mist in je hoofd klaart op en je bent in staat om volledig te focussen op deze nieuwe toekomst en je bedrijf te transformeren.

Mij mag je gerust tot de tweede groep rekenen, dankzij deze ervaring weet ik perfect wat mij te doen staat, zit mijn hoofd vol ideeën, en maken wij vandaag ons bedrijf reeds klaar voor the day after tomorrow.

Reageer op dit artikel