artikel

Trainen voor de toekomst. Wat bevelen opleiders aan?

Ondernemen 1837

Trainen voor de toekomst. Wat bevelen opleiders aan?
Automotive Academy bundelt een enorm breed pakket aan trainingen van externe opleiders, centraal gegeven op een van de Automotive Academy-vestigingen. Er zijn trainingen voor zowel de manager als de technicus.

We leven in een dynamische tijd. De autotechniek verandert, de klant verandert, de wereld verandert… Moet je als ondernemer op al die veranderingen acteren? Vast niet. Niets doen dus? Ook niet. Daarom vroegen we een reeks opleiders welke trainingen ondernemer en autotechnicus absoluut moeten volgen om de komende jaren niet achterop te raken.

“We merken in de praktijk dat eigenaren van universele garagebedrijven van oorsprong in veel gevallen alleen technisch geschoold zijn”, zegt Fred Kamphuis van Automotive Academy. “Maar hun huidige positie vraagt ook andere kwaliteiten. Daar valt winst te behalen voor dit type ondernemer.” Automotive Academy biedt via Innovam de training AC250 ‘Operationeel management’ en AC252 ‘Praktisch leidinggeven’. De eerste is gericht op de (aankomend) manager. Hoe krijg je inzicht in de prestaties van jouw vestiging of afdeling? Ook leer je professioneel te managen. Hoe voer ik beoordelingsgesprekken? Hoe coach ik mijn medewerkers naar een beter resultaat? De training duurt 17 dagdelen en kost € 3.165,-.

In de training Praktisch leidinggeven leer je als manager doelgericht leidinggeven, medewerkers in te schatten, te waarderen en te ondersteunen. Op wens is de training uit te bereiden met een individueel coachingstraject waarbij specifiek één op één wordt gekeken naar zaken waar je in de praktijk tegenaan loopt. Deze training neemt vier dagen in beslag en kost € 1.390,-. Bedragen zijn excl. BTW en eventuele OOMT-subsidie.

Technische training voor de ondernemer, commerciële voor de technicus

Commerciële technicus

Is de kennis van jouw medewerkers stil blijven staan na het verlaten van school? AutoNiveau biedt een geheel opleidingstraject aan in samenwerking met Automotive Academy.

Ook voor de technicus heeft Automotive Academy veel te bieden. “Autotechnici werkzaam in het universele kanaal zijn vaak niet meer bijgeschoold sinds het verlaten van de schoolbanken. Het gevolg is dat lang niet alle reparaties even gemakkelijk zijn. We bieden een opleidingstraject van AutoNiveau aan. Middels een niveautoets bepalen we op welk kennisniveau iemand in kan stromen. Vier dagen per jaar komt de technicus naar een van de zes Automotive Academy’s voor een training met echte auto’s.” De kosten bedragen € 1.195,- inclusief onbeperkt gebruik van de AutoNiveau helpdesk. Ook adviseert Kamphuis een commerciële training voor de autotechnicus: “Autotechnici zijn primair techneuten en niet gewend om reparaties en onderhoud aan de klant te verkopen. Dat kan beter. De training AC901 ‘Commercieel succesvol in de werkplaats’ wordt gegeven door Ruurd Ochse, docent aan de IVA, duurt een avond en kost € 245,-.”

GMTO: Hybride, EV en Pass-Thru

GMTO biedt via de website een handige kennistest. Hiermee krijg je inzicht in met welke technische kennis jouw medewerker zich kan verbeteren middels een training.

Velen kennen GMTO als een technische opleider, maar het bedrijf biedt ook ondernemergerichte trainingen. Arjen Woudstra: “Klantgericht communiceren is een training waarin we commerciële medewerkers de benodigde communicatieve vaardigheden aanleren om een goede klantrelatie op te bouwen én te behouden. Hoe kom ik over? Hoe ga ik om met conflicten? De training bestaat uit drie dagdelen en een praktijkbezoek bij het garagebedrijf inclusief een Quickscan. De kosten zijn op aanvraag, omdat we deze training naar wens samenstellen.”

Woudstra adviseert daarnaast twee technische trainingen voor de ondernemer. “In de training ‘Hybride en EV-techniek – basis’ leert de ondernemer waaraan zijn bedrijf moet voldoen en wat je in huis moet hebben om veilig aan hybride en EV’s te kunnen werken.” De training duurt een dagdeel en kost € 155,- inclusief cursusboek, excl. BTW.

Woudstra adviseert ook een Pass-Thru-training voor de ondernemer. Wat is Pass-Thru? Wat kun je ermee, en waarom is het zo belangrijk om software-updates en andere aanpassingen te kunnen doen aan voertuigen? Ook deze training duurt een dagdeel en kost € 155,-.

Beide technische trainingen zijn tevens voor de technicus beschikbaar maar dan diepgaander. Hoe stel je diagnose aan een hybride- of elektrisch voertuig? In de Pass-Thru-training ga je praktisch aan de slag. Hoe maak je een account aan bij de fabrikant? Welke voorwaarden zijn er om een ECU te flashen? Woudstra: “We hebben een breed scala aan technische trainingen, waaronder ook een opleiding tot diagnose-expert. Mijn advies is om onze online kennistest te doen waarmee de technicus gemakkelijk bepaalt welke kennis in huis is en welke nog niet. Op onze website vind je deze kennistest.”

‘Om te kunnen coachen heb je zelfinzicht nodig’

VOC: Coachend leidinggeven

VOC raadt onder andere de training Werken met Advanced Driver Systems aan. Moderne veiligheidssytemen vergen, zeker na schadeherstel, een kundige schadetechnicus voor het juist kalibreren van sensoren en camera’s.

VOC verzorgt opleidingen in de carrosseriebranche. Voor ondernemers adviseert VOC de cursus Coachend leidinggeven. Sandra Stuivenberg van VOC: “Veel ondernemers worstelen met het aansturen en motiveren van medewerkers. Om te kunnen coachen heb je zelfinzicht nodig. Tijdens deze tweedaagse training staat de psychologie van het management centraal. Door in de relatie met medewerkers te investeren, investeer je uiteindelijk in de kwaliteit van de organisatie.” Deze training vind op 6 en 13 april plaats bij VOC in Nieuwegein. Op 8 en 15 mei kun je de training Communicatie met klanten volgen. “Klanttevredenheid heeft alles te maken met het communiceren naar een klant. Hoe bouw je een duurzame klantrelatie op? Daar staan we bij stil tijdens deze tweedaagse training”, zegt Stuivenberg. Beide trainingen kosten € 685,-.

Voor de medewerkers in het carrosseriebedrijf adviseert VOC de opleiding Autoschadetechnicus. “Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt tussen eenvoudig en complex schadeherstel. Dat vergt medewerkers die expert zijn op het gebied van moderne elektrische systemen.” De opleiding bestaat uit in totaal 37 sessies. In september 2017 start een nieuwe groep. De kosten vallen laag uit met dank aan de subsidie Praktijkleren en OOC-subsidie. De volledige AST-opleiding kost daarmee € 763,- exclusief BTW.

Daarnaast biedt VOC verschillende modules voor de autoschadetechnicus, van airco tot lijm en hybrideverbindingen. Op www.voc.nl staat alles keurig op een rij. Daar vind je ook meer informatie over de trainingen ‘Werken met Advanced Driver Systems’ en ‘Werken aan e-voertuigen’. “Beide zijn erg actueel met de technische ontwikkelingen binnen het huidige wagenpark”, ligt Stuivenberg toe. Eerstgenoemde kost € 555,- (excl. examen van € 225,-), de training Werken aan e-voertuigen kost € 150,- (excl. examen van € 75,-)

Inspirerend leidinggeven

Ronald Dingerdis traint met zijn bedrijf Inspired 2 Work leidinggevenden die inspirator willen zijn voor het personeel. Dingerdis: “Inspiratie is het toverwoord om de motivatie weer terug te krijgen. Veel leidinggevenden maken de fout personeel te wijzen op fouten in plaats van hen te inspireren. Die inspirerende werkwijze leer ik je in de training Inspired2work Coach.” Klantgerichtheid als doel is de tweede training die Dingerdis aanbeveelt: “De glimlach van een klant moet je als doel stellen binnen jouw bedrijf. Die klant is tenslotte de reden van bestaan van jouw bedrijf. Hoe zet je klantgerichte doelen voor jouw medewerkers om in een te begrijpen en te meten systeem? Waar scoor je goed en waar is verbetering gewenst? Hoe maak je van een klant een ambassadeur?”

Ook voor de technicus biedt Inspired 2 Work verschillende trainingen. Van omgang met de baas tot klantgericht communiceren, maar ook hoe juist om te gaan met lastige of agressieve klanten. Meer informatie over het trainingsaanbod vind je op www.inspired2work.com.

‘Hoe maak je van een klant een ambassadeur?’

Training Elektrische aandrijving

“Onze training Elektrische aandrijving, ontwikkeld voor nascholing van docenten, is bijzonder geschikt voor autotechnici”, zegt Aubry Mulder van Electude. “Jarenlang was de opleiding tot autotechnicus in Nederland helemaal gericht op de traditionele verbrandingsmotor. Logisch, maar inmiddels weten we allemaal dat de elektrische of hybride auto niet meer weg te denken is uit de werkplaats. Wij hebben daarom deze training, die bestaat uit een dag theorie en twee dagen praktijk, ontwikkeld. Na het volgen van de training weet je niet alleen welke componenten wat doen, maar ook hoe er aan te meten is om een juiste diagnose te stellen. De training kost € 740,- ex BTW.”

OOMT: Een stap verder

OOMT biedt geen eigen trainingen aan, maar heeft als opleidings- en ontwikkelingsfonds wel een duidelijke visie. Betsie Brink, directeur OOMT: “Bedrijven die momenteel succesvol zijn, richten zich naast kennis ook op de persoonlijke ontwikkeling van mensen.” Naast loopbaancoaches biedt OOMT het programma LeerMaster. “Leermeester zijn is een vak apart. Het vraagt persoonlijke eigenschappen die niet iedereen bezit. Met het programma LeerMaster helpen we de leermeester zijn ‘soft skills’ te verbeteren. Deze is kosteloos voor bij OOMT aangesloten bedrijven.”  Tot slot adviseert OOMT werk te maken van gastvrijheid: “Klantbeleving is essentieel in deze tijd van alternatieve verkoopkanalen. Hoe speel je daarop in? Met een hospitalitycheck ontdek je hoe het zit met jouw gastvrijheid en klantbeleving. Tevens kun je ‘in huis’ de workshop ‘Gastheer in 1 dag’ volgen. De website www.b-myguest.nl biedt daarbij handige tips en tricks”. Hier vind je ook verdere details, zoals de kosten.

Innovam: Klantcontact en HR

Welke trainingen adviseert opleider Innovam aan de ondernemer? Tanja Beijer: “Als eerste de training Commerciële Service Adviseur. Deze functie wint in de autobranche aan belang. Zaken als professionaliteit in klantcontact, een goede adviesfunctie over onder meer onderhoud en een commerciële houding krijgen steeds meer waarde.” De training duurt drie dagen en kost € 995,-. Op 23 maart en 20 juni zijn nog plaatsen beschikbaar. De tweede door Innovam aanbevolen training richt zich op gesprekken voeren en dossiervorming. “HR wordt steeds belangrijker. Een gestructureerd gesprek met duidelijke doelstellingen en afspraken kan voor je mensen heel motiverend werken. Daarnaast verplicht de Wet werk en zekerheid je van iedere werknemer een goed dossier aan te leggen met onder meer voortgangs- en functioneringsgesprekken.” De kosten voor deze eendaagse training bedragen € 399,-.

Voor de technicus heeft Innovam diverse trainingen in het aanbod. In de training Diagnose moderne voertuigelektronica krijg je complexe voertuigsystemen goed uitgelegd om snel de juiste diagnose te stellen. Deze training kost € 670,-. Voor een tientje minder volgt jouw medewerker de training Datanetwerken. Deze biedt inzicht in de netwerken waarmee autotechnische systemen met elkaar communiceren. Beide trainingen duren twee dagen. Ook op hybride en EV-techniek biedt Innovam diverse trainingen. Van de basistechniek tot de training veilig werken volgens NEN9140. De prijzen hiervan variëren. Kijk op  www.innovam.nl

Alle genoemde bedragen zijn excl. BTW, eventueel examen en OOMT-bijdrage.

Reageer op dit artikel