artikel

Wat mag wel en wat mag niet met het BE-rijbewijs? (2007-6)

Ondernemen

Wat mag wel en wat mag niet met het BE-rijbewijs? (2007-6)

In het maartnummer behandelde u een vraag over wat er nu wel en niet mag met een BE-rijbewijs. Als fabrikant van aanhangwagens krijgen wij vaak dezelfde vraag. Zodra je duidelijk kunt maken dat voor het rijbewijs het maximum toelaatbare gewicht van belang is en niet het werkelijke gewicht, is de zaak snel duidelijk.
Een vraag die wel discussie oproept, is lastiger te beantwoorden. Hoe zit het met het maximum aanhanggewicht van het trekkende voertuig? Er zijn klanten die op het kentekenbewijs van een aanhangwagen een lager TMM (toegestane maximum massa) willen hebben dan technisch toelaatbaar is, in verband met het maximale trekgewicht van hun voertuig. Nu we toch aan het fijnslijpen zijn: met alleen B mag een auto/aanhanger combinatie nooit zwaarder zijn dan 3500 kg. Geldt hier weer het werkelijke gewicht of toelaatbare gewicht?

Wij hebben uw vraag voorgelegd aan de specialisten van het CBR. Hun antwoord luidt:

Bepalend is het werkelijke gewicht van de aanhangwagen op moment van weging en niet de TMM. Met andere woorden, een auto met een maximum trekgewicht van 2000 kg mag een aanhangwagen trekken met een TMM van bijvoorbeeld 3000 kg, zolang de aanhanger maar niet zwaarder beladen wordt dan 2000 kg totaalgewicht.

Bij uw tweede vraag speelt de toelaatbare maximale massa wel een cruciale rol. Met alleen Rijbewijs B mag de totale combinatie auto+aanhanger maximaal 3500 kg wegen. In dit geval gaat het dus wél om de toelaatbare maximale massa’s en niet meer om het werkelijke gewicht. Maar hier zit wel een addertje onder het gras namelijk óók het laadvermogen van de auto moet worden meegeteld. Dit komt er in de praktijk op neer dat vrijwel elke combinatie van bestelauto met aanhanger zwaarder dan 750 kg, alleen met BE gereden kan worden! Bij personenauto’s is dat een minder duidelijk gegeven, maar ook daar is het laadvermogen van belang.

Maar bijvoorbeeld een volgeladen bestelauto van 3500 kg mag legaal wél een kleine aanhanger met witte plaat trekken en een combinatiegewicht hebben van 4250 kg.

Reageer op dit artikel