artikel

Verplichtingen rond onderdelenlevering (1999-12)

Ondernemen

Tot hoelang na de verkoopdatum zijn autofabrikanten verplicht onderdelen te leveren ? Is er ook een leveringstermijn vastgelegd?

Navraag bij de RAI leverde het volgende op. Er is géén Europese wetgeving, dus de fabrikanten zijn nergens toe verplicht. Er is wél een algemene regel die hen verplicht om, evenals alle overige leveranciers, onderdelen te leveren zolang er een redelijk aantal exemplaren van het product in omloop zijn.

In de praktijk wordt aangehouden: tot tien jaar na productie levering uit voorraad, daarna wordt er uit een aangelegde voorraad geleverd die onder normale omstandigheden voor vijf jaarvoldoende moet zijn. Dat betekent dat er zeker tot vijftien jaar na beëindiging van de productie onderdelen geleverd worden. Hoe snel het leveren gebeurt, is echter niet te zeggen.

Reageer op dit artikel