nieuws

Nieuwe lichting Scania trucks voor Defensie

Home 7951

Rode loper, trompetgeschal en champagne: het is feest bij Defensie. De eerste van 2000 leger-Scania’s wordt officieel overgedragen. Reden voor een officieel momentje waarbij ook de Minister niet ontbreekt. Waarin verschillen deze rijdende ‘soldaten’ van ‘de burgers’ op de weg?

Nieuwe lichting Scania trucks voor Defensie
De Scania Gryphus truck tekent voor een levenslange militaire carrière. Gebouwd voor Nederland in Nederland.

In het bijzijn van Minister van Defensie Ank Bijleveld, bij Scania Production Zwolle zijn de eerste Scania Gryphus trucks afgeleverd aan het Ministerie van Defensie. Gryphus? Dat is latijns voor Griffioen of Grijpvogel, een vogelachtig fabeldier dat heerst op land en in de lucht. En die Gryphus vind je overigens ook terug in het logo van Scania, dat verklaart de naam.

Sleutels

De sleutels van de eerste trucks zijn in ontvangst genomen door Vice-Admiraal Arie-Jan de Waard, Directeur Defensie Materieel Organisatie. De ruim 2.000 trucks vinden de komende drie jaar hun weg richting Defensie.

Binnen enkele minuten is de vrachtwagen veranderd in een commandovoeringscontainer, een tankwagen of mobiele werkplaats.

Defensiemonteurs

Scania en Defensie zullen de komende tien jaar samen het onderhoud van de trucks verzorgen. Daarvoor werd vorig jaar al een contract getekend op basis van ‘performance based service’. Dat wil onder andere zeggen dat de trucks worden onderhouden in zowel werkplaatsen van Scania als Defensie. Ook gaat Scania defensiemonteurs opleiden zodat tijdens internationale oefeningen en missies de inzetbaarheid van de trucks gegarandeerd kan worden. Betrouwbaarheid is het grootste belang, onverwachte stilstand in oorlogsgebieden kan het verschil zijn tussen leven of dood.

Scania platform

De voertuigen bestaan uit 2-, 3- en 4-assige All Wheel Drive trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton of als trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. De basis van de voertuigen is het  modulaire platform van Scania. De voertuigen zullen aanvullend worden voorzien van de nodige bijzondere equipment.

Transformers

Daarnaast worden 185 gepantserde wisselcabines geleverd. Bij inzet van de voertuigen in risicovolle gebieden kunnen de cabines gemonteerd worden om de militaire chauffeurs te beschermen tegen zowel projectielen, landmijnen als bermbommen. De Gryphus zal bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet.

Meer banen

De Trucks worden bij Scania in Zwolle gebouwd. Daar vindt zowel de productie van het basischassis als de afmontage met de specialistische opbouw plaats. In deze fabriek rolt elke 5,5 minuut een nieuwe Scania de band. De rijdende ‘militairen’ worden gewoon

tussen de ‘burgerbakken’ geproduceerd. Een mooie opsteker voor de werkgelegenheid bij de fabriek in Zwolle en bij toeleveranciers.

Trots

Managing Director Scania Nederland Janko van der Baan licht toe: “Zowel bij Scania Production Zwolle als bij de Nederlandse dealerorganisatie zal de werkgelegenheid dankzij deze order flink groeien. Wij zijn al gestart met de werving van extra monteurs om de inzetbaarheid van de nieuwe trucks voor defensie te kunnen garanderen. In deze krappe arbeidsmarkt valt dat nog niet mee, maar ik ben ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van deze stoere trucks ons extra zal helpen. Onze hele organisatie is er trots op om deze voertuigen aan ons leger te mogen leveren en om ze te mogen onderhouden.”

De nieuwe Gryphus zal de bestaande 4- en 10-tonner vloot gaan vervangen en leveringen zullen doorlopen tot 2022. De eerste voertuigen die instromen worden ingezet om chauffeurs een intensieve gebruikerstraining te geven bij de Defensie rijschool in Oirschot.

Duurzaamheid

Trainers van Scania Driver Services zijn, in nauwe samenwerking met Defensie, gestart met een train-the-trainer programma om chauffeurs de meest efficiënte rijstijl aan te leren. De chauffeur speelt een belangrijke rol bij de prestaties van de truck. De juiste rijstijl resulteert bijvoorbeeld in een flinke verlaging van brandstofverbruik; en daarmee CO2 uitstoot. De trucks zijn voorbereid op het gebruik van hernieuwbare biobrandstoffen waardoor verdere verduurzaming mogelijk is.

Duurzaamheid… lekker belangrijk. Nee, niet als het gaat om vechten en beschermen, maar ongeacht waarvoor de vrachtwagen ten strijde trekt, de uitstoot zal tot een minimum worden beperkt.

Levenslang

De trucks tekenen voor een levenslange militaire carrière. Zodra geleverd, worden zij voorzien van militair kenteken en nooit meer terugkeren naar de burgermaatschappij voor hergebruik.

Reageer op dit artikel