nieuws

VW bevestigt boete van ruim 4 miljard in VS

Home 783

VW bevestigt boete van ruim 4 miljard in VS

Volkswagen heeft nagenoeg een akkoord bereikt met Amerikaanse autoriteiten over een miljardenschikking om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. Bij de schikking die nu op tafel ligt zou VW 4,3 miljard dollar aan boetes betalen.

Daarnaast belooft het bedrijf forse hervormingen, waaronder de instelling van een onafhankelijke toezichthouder, die de komende drie jaar de bedrijfsvoering controleert. Volkswagen betuigt in de deal ook schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten.

Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door het bestuur van Volkswagen. Dat gebeurt naar verwachting op zeer korte termijn. Ook Amerikaanse rechtbanken moeten nog instemmen met de deal.

Met de boete van 4,3 miljard dollar is VW naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, aldus het bedrijf. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Bestuurder Volkswagen opgepakt in Verenigde Staten

Een hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen is in de Verenigde Staten gearresteerd in verband met de sjoemelsoftwarefraude bij de autobouwer. Het gaat om Oliver Schmidt die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed.

Schmidt werd zaterdag in de kraag gevat en moest maandag voor een rechter verschijnen in de Amerikaanse stad Miami. Hij wordt er van verdacht bewust autoriteiten te hebben misleid.

Het is voor het eerst dat er een bestuurder van Volkswagen is opgepakt om de kwestie. Vorig jaar speelde wel al een zaak tegen een technicus van het bedrijf. Het concern wil geen commentaar op de arrestatie van de Amerikaanse topman. Volgens ingewijden blijft het waarschijnlijk niet bij deze arrestatie en worden aanklachten tegen meer Volkswagen-bestuurders voorbereid.

Autoverkoop Volkswagen weer in de lift

Volkswagen heeft in 2016, het jaar dat vooral in het teken stond van de verwerking van het dieselschandaal, wel meer voertuigen aan de man gebracht dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die het Duitse bedrijf dinsdag heeft gepubliceerd.

De totale afzet van Volkswagen en dochtermerken als Audi, Seat, Skoda en Porsche kwam afgelopen jaar uit op 10,3 miljoen auto’s. Dat betekent een groei van een kleine 4 procent ten opzichte van het krimpjaar 2015, waarin het gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselvoertuigen aan het licht kwam.

Azië lost Europa af als belangrijkste afzetmarkt voor Volkswagen

Azië heeft Europa afgelost als de belangrijkste afzetmarkt voor Volkswagen. Dat is met name te danken China, waar het aantal verkochte wagens met ruim 12 procent toenam tot een kleine 4 miljoen. Dat zijn er bijna net zoveel als in heel Europa, waar toch ook sprake was van een groei van 4 procent. In de Verenigde Staten daalde de verkoop met 2,6 procent.

Topman Matthias Müller noemde 2016 ,,een zeer uitdagend jaar” voor het autoconcern. ,,Wij hebben grote stappen gezet om de dieselcrisis op te lossen en achter ons te laten en hebben tegelijkertijd een proces van fundamentele verandering in gang gezet om Volkswagen klaar te stomen voor de mobiliteit van de toekomst.”

60 nieuwe modellen in 2017

Mede om het gebutste imago op te poetsen, investeert Volkswagen de komende jaren veel in elektrisch rijden. Müller benadrukte evenwel dat het bedrijf zijn huidige kernactiviteiten niet uit het oog verliest. In 2017 komen bijna zestig nieuwe modellen op de weg, beloofde hij.

Reageer op dit artikel