nieuws

Sator-LKQ neemt van Heijl en Schaftenaar over

Home

Sator-LKQ neemt van Heijl en Schaftenaar over

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of het eerste belletje is binnen. Sator-directeur Adriaan Roggeveen: “Ons goede voornemen voor 2015 is verdere voorwaartse integratie. Vandaag al geven we daar gehoor.” Dat blijkt. Sator-LKQ maakt bekent groothandelsbedrijven Heijl Automaterialen (Noordoost-Brabant) en Schaftenaar (regio Zwolle) over te nemen. “Een mooie uitbreiding op ons bestaande netwerk”, aldus Roggeveen.

Heijl Automaterialen is een sterke speler in noord-oost Brabant waar het bedrijf met vijf vestigingen in den Bosch, Beek en Donk, Schijndel, Uden en Oss is vertegenwoordigd. De groei die het bedrijf doormaakte kwam mede tot stand door een intensieve samen-werking met Fource en daardoor geïnitieerde concepten op het gebied van automatisering, e-commerce en werkplaatsformules. Het bedrijf telt vijftig medewerkers.

Fedor Heijl, directeur/aandeelhouder van Heijl Automaterialen; “De overdracht van ons bedrijf aan Sator is, gezien de consolidatietrend in de markt, een volstrekt logische stap. Ik ben er trots op dat we deze stap konden zetten en we nu onderdeel worden van een grote speler in Europa met een beursgenoteerde onderneming als LKQ als moeder- maatschappij. Deze stap is goed voor ons bedrijf, voor haar medewerkers, maar vooral ook voor onze grote klantenkring. Ik verheug me dan ook bij voorbaat op de rol die ik in het nieuw tot stand gekomen netwerk ga vervullen”.

Vanzelfsprekende overname

Schaftenaar is als automaterialengrossier vanouds gevestigd in Zwolle. In het bedrijf is inmiddels de derde generatie uit de Schaftenaar-dynastie actief. Schaftenaar is sinds jaren marktleider in de regio en bedient een brede groep van afnemers in Zwolle en wijde omgeving. Het bedrijf telt negentien medewerkers. Directeur/eigenaar Eddy Schaftenaar zal nog één jaar aan het bedrijf verbonden blijven en zijn management taken overdragen aan zijn zoon Arjan Schaftenaar, die ook al sinds 2010 aan het bedrijf verbonden is.

Eddy Schaftenaar: “Sator heeft vanaf het begin van het consolidatieproces laten weten uitsluitend succesvolle bedrijven met sterk management te willen overnemen. Vanuit dat gezichtspunt is de overname van ons bedrijf door Sator bijna vanzelfsprekend. De concentratiegolf , zoals we die nu in Nederland zien voltrekken, is in landen als Duitsland en Frankrijk al tien jaar geleden voltooid. Wij zijn tevreden dat we nu een onderdeel worden van de sterkste speler op de Nederlandse markt en zien dat als de kroon op het werk dat onze familie vele jaren geleden begon”.

Gemiddelde omvang moet groeien

Sator directeur Adriaan Roggeveen :”Ik ben er trots op dat deze mooie bedrijven onderdeel van ons netwerk worden. Ze stonden natuurlijk vanaf het begin al op ons verlanglijstje omdat we met zowel Heijl als Schaftenaar al vele decennia succesvol samenwerken.

“Met de acquisitie van Heijl en Schaftenaar groeit ons grossiersnetwerk naar 70 vestigingen die in het afgelopen jaar een omzet van 243 miljoen omzet realiseerden. Daarmee zitten we op een gemiddelde omvang van bijna 3,5 miljoen per vestiging.  Dat is, zeker vergeleken met andere spelers in de markt,  een fraai gemiddelde, maar naar onze overtuiging nog niet voldoende. De minimum omvang van vestiging moet volgens ons zeker 4 miljoen bedragen. In de komende jaren zal deze ondergrens zelfs opschuiven naar 5 miljoen per vestiging. Alleen dan is zo’n vestiging in staat de klanten voor 95% uit eigen voorraad te leveren en de daarbij behorende logistieke en andere services te bieden.

Steeds hogere eisen

Sator zal daarom doorgaan op de ingeslagen weg van voorwaartse integratie. Daarbij moeten we wellicht nog een aantal groothandelsbedrijven overnemen om vervolgens nog een aantal vestigingen samen te voegen tot potente spelers in hun regio. Het autobedrijf stelt terecht steeds hogere eisen aan haar leverancier. Daarbij kom je niet meer weg met de mededeling dat je iets zult bestellen. Je moet het gewoon hebben en uiterst snel bij de klant afleveren. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de efficiency in de werkplaats. Zonder die toegevoegde waarde is de rol van de groothandel overbodig”, aldus Roggeveen.

Het streven is om de overnames voor 31 maart 2015 af te ronden.

Eerdere overnames

Sator-LKQ nam in 2014 een flink aantal bedrijven over. In april voegde Sator-LKQ vijf grote grossiers bij zijn netwerk met de overname van Cartal-Rijsbergen, Heuts, Primaparts, Slager en Veam. Halverwege juli maakte Sator-LKQ bekend grossiers Van Mill, Tielman, IRA, Westerhof en Eddy Vos over te nemen van Imbema Groep. De voorwaartse integratie kreeg half december een vervolg met de overname van Vink in Alkmaar en Leo de Groot Partscenter in Hillegom en Haarlem. Ook in 2015 verwachten we, na Heijl Automaterialen en SChaftenaar, nog meer overnames van Sator-LKQ.

Reageer op dit artikel