nieuws

BMW i3 nu als coupéstudie

Home

BMW i3 nu als coupéstudie

Ook Europese merken hebben de Los Angeles Autoshow ontdekt en gunnen die beurs primeurs. Vooral elektro-auto’s doen het daar goed. Niet alleen een Chevrolet Spark EV debuteert, ook een mogelijke coupévariant van de elektrische BMW i3. En anders is er nog de Porsche Cayman primeur, voor wie niet van elektrisch houdt.

Voor het moment is de BMW i3 coupé nog alleen een showmodel. De al zeer veel besproken vierdeurs versie moet volgend jaar als eerste komen. Deze studie moet onderstrepen hoeveel mogelijkheden het life/drive concept van de i3 biedt om daarna verschillende varianten te maken.

Next Premium
Technisch gezien is de tweedeurs i3 coupé hetzelfde als de vierdeurs i3, met tussen de achterwielen een 125 kW sterke elektromotor. De meeste aandacht gaat naar het interieur, aangekleed met natuurlijke materialen zoals hout, leer en wol. Die natuurlijke benadering noemt de BMW ontwerpafdeling Next Premium.

Het idee is dat luxe rijden in de toekomst niet meer vanzelfsprekend samengaat met een groot formaat auto en een dikke motor. Wel komen er alle mogelijkheden van moderne communicatie bij kijken. De i3 coupé zou ‘de eerste volledig connected car’ zijn. Wat wil zeggen dat de mobiele telefoon en de auto elkaars verlengstuk worden.

Mobiliteitsdiensten
Daartoe sloot BMW onlangs een samenwerking met het Amerikaanse Embark, een mobiliteitsdienst. Die zoekt de beste reismethode van A naar B uit, in combinaties van openbaar vervoer, privévervoer en lopen of fietsen.
Daarop sluit het navigatiesysteem van de BMW i aan, met een ‘last mile’ functionaliteit. Deze wijst de weg van een parkeerplaats naar het exacte adres waar je heen moet, of wijst de (loop)weg terug naar je geparkeerde auto.

Sterke Spark
De staat Californië, waar de LA Auto Show plaatsvindt, is dol op alternatieve aandrijving. Daarom krijgen ze de primeur van de Chevrolet Spark EV, die verder om te beginnen in de staat Oregon, in Zuid-Korea (waar hij gebouwd wordt) en in Canada te koop komt.

In dit model zit een 110 kW elektromotor van eigen (General Motors) ontwerp. Fors bemeten voor de kleine Chevrolet, evenals 542 Nm maximum koppel. Er is wel een 20 kWh lithiumaccupakket aan boord van 254 kg, dus een goede trekkracht kan deze auto wel gebruiken. De net genoemde BMW moet het met 250 Nm stellen.

Pittiger Porsche
Gezien de forse verkoop van Porsche in de VS kreeg Los Angeles de primeur van de nieuwe Cayman coupé. In maart volgt het Europees debuut op de show van Genève. Echt verrassend is het niet; op een nieuwe Boxster eerder dit jaar moest wel een bijpassende coupévariant Cayman volgen. Langer, lager en lichter, net als de nieuwste Boxster. En als voorheen met dezelfde motoren, 2.7 of 3.4 zescilinder boxer, alleen in de Cayman net 7 kW sterker dan in de Boxster.

Reageer op dit artikel