nieuws

BMW overweegt bouwen auto’s bij NedCar

Home

BMW overweegt bouwen auto’s bij NedCar

BMW praat met NedCar over de mogelijke productie van auto’s bij de Limburgse autofabriek. Dat hebben NedCar en BMW woensdag bekendgemaakt.

“NedCar is in gesprek met mogelijke producenten, waaronder BMW”, aldus een woordvoerster van NedCar. “Wij zijn op zoek naar meer productiecapaciteit. Er is een intentieverklaring getekend voor het uitbesteden van de productie”, zegt een woordvoerder van BMW.

Het is voor het eerst dat BMW bevestigt dat er gesprekken gaande zijn en dat de Duitse autofabrikant interesse heeft in NedCar, zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten. BMW wil het bedrijf niet overnemen, maar via een ander bedrijf auto’s laten bouwen. NedCar zou dan mogelijk overgenomen worden door het Eindhovense bedrijf VDL. De onderhandelingen daarover zijn volgens Van Rees in een vergevorderd stadium.

“Dit is groot nieuws, fantastisch”, zei Van Rees. “De bevestiging door BMW dat ze interesse hebben, is een doorbraak en een mijlpaal. Dit is het begin van witte rook.” Hij zei ook er “een rotsvast vertrouwen” in te hebben dat VDL NedCar overneemt. Wel zei Van Rees dat de gesprekken daarover nog enkele weken kunnen duren.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zei in een eerste reactie: “Hiermee komt de overname van NedCar met behoud van alle banen een stap dichterbij. Maar we zijn er nog niet”.

De BMW-woordvoerder wilde geen details geven over het samenwerkingsverband omdat de onderhandelingen met NedCar nog niet zijn afgerond.

De vakbonden schorten de stakingsacties bij het bedrijf voorlopig op. De werkonderbrekingen de afgelopen weken waren gericht tegen de weigering door eigenaar Mitsubishi om te praten over een sociaal akkoord. Maar de vakbonden geven gehoor aan een dringend verzoek van minister Maxime Verhagen om de acties te staken, zei Van Rees van FNV Bondgenoten. “We maken pas op de plaats om de positieve ontwikkelingen rond overnamekandidaat VDL en BMW een optimale kans te geven”, aldus Van Rees. Begin juli bekijken de bonden hoe ze verder willen met mogelijke acties.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel