nieuws

Service Pitstop voor oudere Fords

Home

Service Pitstop voor oudere Fords

Universele garages hebben de reputatie goedkoper te zijn dan dealerbedrijven wanneer het op onderhoud en reparaties aankomt. Ford probeert dat beeld te doorbreken. Voor oudere auto’s is er nu Service Pitstop tegen een vaste, lage prijs van 125 euro. Daarbij wordt geschermd met garantie, waarvoor de Ford Carrosseriecontrole ‘essentieel’ zou zijn.

In grote lijnen komt de Service Pitstop voor Fords van vijf jaar en ouder neer op een kleine servicebeurt. Olie en filter worden ververst en er heeft een controle plaats op 45 punten. Als extra kan een APK-keuring worden toegevoegd.

Belangrijk voor carrosseriegarantie?

Eerder hebben we bericht over eenzelfde aanpak bij Opel, die voor auto’s vanaf zeven jaar oud een Budgetbeurt biedt. Met daarnaast onafhankelijk van de autoleeftijd Eco-onderdelen als goedkoper alternatief voor nieuw, ‘remanufactured’ delen die gebruikt zijn maar in nieuwstaat teruggebracht.

Dit hergebruik van onderdelen past Ford niet toe. Wel stellen ze dat naast de 45 controlepunten ook de carrosserie wordt geïnspecteerd. Dat zou van groot belang zijn in verband met de (gebruikelijke) 12 jaar carrosseriegarantie.

Inspectie geen vereiste

Ford heeft hier maar ten dele een punt. Als er iets is in de zin van voortijdige corrosie of loslatende lak kan een claim op de carrosseriegarantie worden gedaan. Maar daarbij mag niet geëist worden dat twaalf jaar lang de dealer of erkend reparateur regelmatige inspecties doet.

Het zal wel helpen als zulke inspecties kunnen aantonen dat carrosserie of lak niet zijn aangetast door schade of ondeskundige reparatie/onderhoud. Dus dat sprake is van een fabrieksfout die onder de garantie valt.

Kiezen voor zekerheid?

Is het onderhoud niet altijd door het Ford servicenetwerk gedaan, dan geldt de carrosseriegarantie nog steeds. Alleen zal aannemelijk gemaakt moeten worden, eventueel door een expertise, dat een carrosserieprobleem niet is te wijten aan de gebruiker of een onderhoudsbedrijf.

Echt ‘essentieel’ is de Ford Carrosseriecontrole dus niet, alleen ‘handig’ in geval aanspraak op de fabrieksgarantie gemaakt kan worden. En handig om de berijders van oudere Fords te verleiden toch maar te blijven kiezen voor zekerheid bij het officiële servicenetwerk.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel