nieuws

Personeel NedCar legt werk neer

Home

Personeel NedCar legt werk neer

De werknemers van NedCar hebben donderdagmiddag het werk neergelegd. Zij deden dat uit protest tegen de weigering van eigenaar Mitsubishi om te onderhandelen over een nieuw sociaal plan. Na afloop van een personeelsbijeenkomst met vakbonden en ondernemingsraad (or) om 13 uur gingen de werknemers naar huis.

NedCar en Mitsubishi lieten vrijdag een ultimatum van vakbonden en or verlopen. Daarin eisten bonden en ondernemingsraad dat er snel afspraken worden gemaakt over het sociaal plan. Bij NedCar werken 1500 mensen. Eind dit jaar stopt Mitsubishi er met de productie. Tenzij voor die tijd een overnamekandidaat is gevonden, staat het personeel dan op straat.

De bonden dreigen met estafetteacties als Mitsubishi niet snel begint met praten over het sociaal plan. “Nu is Mitsubishi aan zet”, zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten donderdag. “Als Mitsubishi niet reageert, volgen hardere acties”.

“Mitsubishi heeft ons aan het lijntje gehouden. De tijd begint te dringen. We moeten er rekening mee houden dat het niet lukt met een overname van NedCar. Dan moet er een goed sociaal plan zijn”, aldus Van Rees.

Momenteel vinden gesprekken plaats met mogelijke overnamekandidaten van NedCar, waaronder het bedrijf VDL. Voor elke actie nemen de bonden contact met deze partijen op om te benadrukken dat ze tegen Mitsubishi gericht zijn, en niet tegen een overnamekandiaat, zei Van Rees.

Intussen liepen de werknemers door de poorten naar buiten. “De Jappen moeten lappen”, riepen enkelen van hen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel