nieuws

Nieuwe Ford Transit Custom op komst

Home

Nieuwe Ford Transit Custom op komst

Nadat Ford vorige maand op de autoshow van Genève een nieuwe Transit Tourneo minibus als studie neerzette was het wachten alleen nog op een productieversie van de Transit-besteller. Die is nu onthuld op de bedrijfsautoshow in Birmingham, en komt later dit jaar op de markt. Meer laadruimte en moderne veiligheid zijn belangrijke kenmerken.

Erg jammer natuurlijk, dat Ford op de net afgelopen BedrijfsautoRAI niet vertegenwoordigd was. Dan had de Transit Custom in Amsterdam kunnen debuteren. Maar het werd dus Birmingham, deze week.

Geheel volgens verwachting is de Transit Custom-besteller uiterlijk identiek aan de eerder als ‘studie’ gepresenteerde Tourneo-bus, maar dan zonder ramen achterin.

Opgeruimd laadruim

Als eerste aanprijzing noemt Ford de zes kubieke meter laadruimte waarin drie Europallets passen. Kleine wielkasten en een gunstig gevormd laadschot maximaliseren het laadruim. Ogen om lading te zekeren zitten tegen de wanden, zodat de vloer helemaal glad is.

Het laadschot kan een doorlaadopening bieden om buizen, planken of ladders tot drie meter naar binnen te kunnen schuiven. Ook handig is een tegen het dak wegklapbare imperiaal, dat als het niet in gebruik is ook geen extra luchtweerstand (dus brandstofverbruik) oplevert.

De carrosserie is versterkt met delen uit speciaal staal, waardoor deze Transit stijver werd en licht blijft. Zodoende loopt het laadvermogen van 871 tot 1471 kg.

Eerst alleen voorwielaandrijving

Om te beginnen verschijnen twee wielbasismaten, met enkele of dubbele cabine en als personenbus. Een verbeterde versie van de 2.2 TDCi diesel komt in drie vermogensvarianten, van 74 tot 112 kW, met standaard een start/stopautomaat erop.

Nog grotere versies met extra laadvermogen komen na. Daar zal ook weer achterwielaandrijving bij toegepast worden, net als de huidige Transit biedt. Waarbij Renault/Opel later aansloten: voorwielaandrijving en motor dwars voor lichte versies, aandrijving achter en motor in de lengte voor zware uitvoeringen.

In het algemeen belooft Ford zijn hele bedrijfswagengamma te gaan vernieuwen, en daarmee in 2014 klaar te zullen zijn. Zoals bij de personenauto’s wordt hierbij gebouwd op een ‘wereldplatform’ dat op alle continenten gebruikt moet worden.

Ook hier Sync spraaksturing

In nuttige en veilige voorzieningen moet de Transit ook op het niveau van personenauto’s komen. Er zijn gordijnairbags en zij-airbags in de stoelen leverbaar, in een interieur dat er inderdaad een stuk gezelliger uitziet dan we bij Transits gewend zijn.

Voor de veiligheid is verder een achteruitrijcamera mogelijk, die onderin de buitenspiegel wordt opgenomen. Aan elektronische rijhulpjes mogen daarnaast we een rijbaanassistent en vermoeidheidswaarschuwing noteren.

De Transit zal bovendien meelopen met de introductie van Ford SYNC in personenauto’s. Deze spraaksturing voor het infotainmentsysteem helpt bij de handsfree bediening van aangesloten muziekspelers en telefoons.

Rond de zomer start de productie van de Transit Custom in Turkije.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel