nieuws

Half miljard dollar winst voor GM

Home

Half miljard dollar winst voor GM

General Motors (GM) heeft in het vierde kwartaal een nettowinst behaald van 500 miljoen dollar (385 miljoen euro), onveranderd ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft GM, de grootste autoproducent ter wereld, donderdag bekendgemaakt.

Het winstcijfer was beneden verwachting. In dezelfde periode een jaar eerder zette GM ook al een winst in de boeken van een half miljard. Sterke resultaten op de Noord-Amerikaanse markt werden overschaduwd door teleurstellende cijfers in het buitenland.

De totale omzet klom met 3 procent tot 38 miljard dollar. Het concern uit Detroit, dat vorige maand Toyota inhaalde als ’s werelds grootste autofabrikant, boekte in heel 2011 een winst van 7,6 miljard dollar. De omzet kwam uit op dik 150 miljard dollar, een groei van ruim 11 procent.

Marktaandeel uitgebreid

Ondanks de tegenvaller in het afgelopen kwartaal is GM-topman Dan Akerson tevreden met de cijfers over heel 2011. “In ons eerste volledige jaar als beursgenoteerd bedrijf hebben we zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de streep groei geboekt, het wereldwijde marktaandeel uitgebreid en hebben we over heel de wereld strategische investeringen gedaan”, aldus Akerson in een toelichting.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel