nieuws

Beloften Mitsubishi voor doorstart Nedcar voorzichtig ontvangen

Home

Beloften Mitsubishi voor doorstart Nedcar voorzichtig ontvangen

FNV Bondgenoten is “voorzichtig positief” over de toezeggingen van Mitsubishi om mee te werken aan een doorstart van NedCar en om, als dat niet lukt, de afspraken uit het sociaal plan na te komen. Maar vakbondsbestuurder Henk van Rees houdt gezien eerdere ervaringen met het Japanse moederbedrijf van Nedcar, wel een slag om de arm. “Eerst zien, dan geloven”.

Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen is ronduit sceptisch. “Het zijn mooie woorden. Maar de afgelopen 2 jaar hebben ons geleerd dat je daar niets voor koopt”, aldus Severijns. Hij wil de afspraken zwart op wit. “We hebben onze les met de Japanners inmiddels wel geleerd.”

Topman Osamu Masuko van Mitsubishi deed de toezeggingen woensdag in Tokio in een gesprek met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken. De Japanse autofabrikant wil samen met het ministerie zoeken naar een mogelijke overnamepartner. Volgens Masuko is het ook in het belang van Mitsubishi om daarbij geen voorwaarden te stellen die een overname van NedCar in de weg kunnen staan.

“Het was een open en zakelijk gesprek”, liet Verhagen woensdag weten. ,,Deze opstelling van Mitsubishi betekent dat we al het mogelijke kunnen doen voor een doorstart. Mocht dat toch niet lukken, dan zal Mitsubishi zijn verantwoordelijkheid nemen voor de mensen bij NedCar.”

“De woorden zijn prima”, zei Van Rees, maar hij wil nog wel een schriftelijke bevestiging. ,,De eerste toets komt donderdag.” Dan praten de bonden met NedCar. Zij hadden al geëist dat er dan een schriftelijke garantie komt dat het geld dat voor het sociaal plan er is. Het gaat om enkele honderden miljoenen. Met de toezegging van Mitsubishi zou dat volgens Van Rees geen probleem moeten zijn. Komt die garantie er niet, dan zijn acties niet uitgesloten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel