nieuws

‘Saab vraagt zelf om bankroet

Home

‘Saab vraagt zelf om bankroet

Saab-topman Victor Muller vraagt mogelijk maandag nog het faillissement van het noodlijdende Zweedse automerk aan. Dat meldde de Zweedse zakenkrant Dagens Industri.

“De leiding van Saab overweegt zelf om het faillissement te vragen. Het verbaast me niets als de rechtbank maandag het verzoek al binnenkrijgt”, aldus een bron tegen de krant.

Woordvoerders van de vier Zweedse vakbonden van Saab-personeel zeggen niets te hebben gehoord of meldden dat het om stemmingmakerij gaat. Een vertegenwoordiger van het hoger kader bij Saab meldde aan Zweedse media dat de Saab-leiding afgelopen weekeinde nog volop in onderhandeling was over het vinden van een oplossing voor het autobedrijf.

Saab-topman Victor Muller heeft zelf altijd gezegd dat hij nooit om het bankroet van Saab zal vragen, omdat “er altijd een alternatieve oplossing is”. Muller was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Donderdag en vrijdag bekijkt de Zweedse rechter of het reorganisatieproces wordt afgebroken, iets waar Saab-curator Guy Lofalk om heeft gevraagd. Als de reorganisatie inderdaad wordt gestopt, is de weg voor vakbonden en schuldeisers vrij om Saab bankroet te laten verklaren. Saab staat voor zeker 150 miljoen euro in het krijt bij partnerbedrijven en is zijn 4300 medewerkers nog 11 miljoen euro aan loon over november verschuldigd.

Maandagmiddag werd bekend dat Martin Larsson, rechterhand van topman Victor Muller, Saab Automobile verlaat. Larsson werd door Zweedse experts genoemd als mogelijk toekomstig directeur van Saab, als opvolger van Victor Muller. Muller, tevens baas van Saabs Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile, vormt nu in zijn eentje het gehele Saab-bestuur en kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de minstens 161 miljoen aan schulden die het bedrijf heeft.

Maandagnamiddag meldde Rachel Pang, directeur van het Chinese autobedrijf Youngman, tegen Zweedse journalisten echter dat nieuw geld voor Saab onderweg is. Volgens haar zijn Youngman en Saab nabij een oplossing die de toekomst van het autobedrijf veiligstelt en niet kan afketsen bij General Motors (GM).

Dat zou betekenen dat het Chinese bedrijf afziet van een aanzienlijk belang in Saab. GM is eigenaar van Saabs technologie en wees al meerdere malen eerdere toekomstplannen van Saab af, omdat mogelijke concurrenten dan kunnen beschikken over GM’s technologie.

Het vertrek van Martin Larsson en de uitspraken van de directeur van Youngman komen aan het eind van een roerige dag voor Saab. Op de Amsterdamse beurs werd de handel in aandelen van Saabs moederbedrijf Swedish Automobile stilgelegd, na de geruchten in Zweedse media dat de leiding van Saab mogelijk maandag nog aan de Zweedse rechter zou vragen het faillissement van Saab uit te spreken.

Bij de rechtbank in het Zweedse Vänersborg is zo’n verzoek maandag echter niet ingediend.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel