nieuws

Verkopen bepalen lot Swedish Automobile

Home

Verkopen bepalen lot Swedish Automobile

De toekomst van Swedish Automobile (Swan) is afhankelijk van de verkoop van de automerken Spyker en Saab. Dat liet het bedrijf vrijdag, in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van Swan, weten.

Swedish Automobile is nu in gesprek over zowel de verkoop van Saab aan het Chinese Youngman en Pang Da, als over de verkoop van Spyker aan het investeringsfonds North Street. Als de verkoop van Saab niet doorgaat, zal dit “mogelijk uitmonden in een failliet van de Saab Groep’”, aldus Swan. Als de verkoop van Spyker geen doorgang vindt, zal Swan de activiteiten van Spyker voortzetten, als daarvoor voldoende fondsen worden gevonden.

Als beide activiteiten worden verkocht, zal Swan ,”alle opties” in overweging nemen, inclusief een liquidatie van het bedrijf.

Mocht de verkoop van Saab volgens dezelfde voorwaarden doorgang vinden als eerder deze maand werd gemeld, dan zou de opbrengst toch onvoldoende zijn om alle schulden van Saab af te betalen. Dan zal het management van Swan “al het mogelijke ondernemen om tot een akkoord met alle belanghebbenden te komen”.

Zweden hoopt dat GM akkoord gaat met een toekomstplan voor het noodlijdende Saab, zei de Zweedse minister van Economische Zaken Annie Lööf vrijdag. GM houdt een verkoop van Saab aan Youngman en Pang Da tegen. GM heeft de licenties op de huidige modellen van Saab.

De Zweedse regering heeft volgens Lööf donderdag tijdens de jaarlijkse beurs voor auto-onderdelenleveranciers in het Zweedse Jönköping bij vertegenwoordigers van GM onderstreept “dat Saabs overleven belangrijk is voor de Zweedse arbeidsmarkt”. De bewindsvrouw was zelf ook op de beurs, maar de boodschap zou door een medewerker aan de Amerikaanse autofabrikant zijn overgebracht.

Zweden heeft geen voorkeur voor een specifiek toekomstplan uitgesproken, behalve dat het een plan moet zijn dat op de lange termijn de werkgelegenheid in Zweden waarborgt. Saab brengt in Zweden direct en via toeleveranciers bij minstens 8000 mensen brood op de plank, vooral in de regio Trollhättan-Göteborg. Saab heeft zelf circa 3400 werknemers.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel