nieuws

Hard standpunt General Motors over Saab

Home

Hard standpunt General Motors over Saab

General Motors is na een eventuele overname van Saab door Chinese investeerders niet meer bereid om op de huidige voorwaarden onderdelen te leveren aan de autofabrikant. Dat liet General Motors (GM) maandag weten. GM is de belangrijkste toeleverancier van het bedrijf.

Een woordvoerder van GM liet weten dat het voortzetten van de huidige overeenkomst met Saab in het geval van een verkoop van het automerk aan de Chinezen, “niet in het belang van de aandeelhouders van GM is”. De Amerikaanse autogigant hield de deur op een kier door te zeggen dat er nog wel levering van onderdelen zou kunnen plaatsvinden onder aangepaste voorwaarden.

Afgelopen weekeinde meldde GM al onzeker te zijn of het zijn toestemming wel wil geven aan de voorgenomen overname van Saab door twee Chinese autobedrijven. GM zou bang zijn voor zijn eigen positie in China. De Amerikaanse autofabrikant heeft zelf nog een belang in Saab en moet instemmen met de verkoop van het automerk.

De Zweedse overheid noemt de bezwaren van General Motors tegen de overname van Saab door twee Chinese bedrijven betreurenswaardig. “Dat was een teleurstellende mededeling van GM”, aldus de Zweedse minister voor het bedrijfsleven Annie Lööf dinsdag.

De curator van Saab, Guy Lofalk, gaf op zijn beurt aan de gevolgen van de afwijzing door GM te onderzoeken. Volgens hem zijn de gesprekken tussen Saab, diens huidige eigenaar Swedish Automobile en de Chinese bedrijven hervat. Hij hoopt voor het einde van de week meer duidelijkheid te hebben over de toekomst van Saab.

Lofalk moet uiteindelijk beslissen of hij de Zweedse rechter verzoekt om de bescherming die Saab tegen schuldeisers geniet te beëindigen. Hij gaf aan dat dit kan gebeuren, maar wilde niet ingaan op de vraag onder welke omstandigheden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel