nieuws

Zweedse rechter beslist over lot Saab

Home

Zweedse rechter beslist over lot Saab

Een Zweedse rechtbank beslist vrijdagmiddag over het lot van Saab. Curator Guy Lofalk wil dat de onderneming stopt met een herstructurering onder faillissementsbescherming omdat die toch geen kans van slagen zou hebben. Saab bestrijdt dat en zegt nog in gesprek te zijn met mogelijke geldschieters.

Een formeel bezwaar tegen stopzetting van het reorganisatieproces heeft Saab nog niet ingediend, hoewel het daarvoor eigenlijk tot donderdagmiddag 13.00 uur de tijd had. Een woordvoerder liet weten dat nog intensieve onderhandelingen gaande zijn met Chinese investeerders. De rechtbank zou het bedrijf uitstel hebben verleend omdat een positieve uitkomst van dat overleg doorslaggevend kan zijn.

“Ik kan er verder niet veel over zeggen, maar we gaan geen risico’s nemen en zullen dus voor de uitspraak met een antwoord komen. We weten waar we mee bezig zijn”, zei de zegsman donderdag tegen het ANP.

Een bron bekend met de situatie meldde vrijdag tegen persbureau Reuters dat Saab op het punt staat om te worden overgenomen door de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman.

“De Chinese kant en Swedish Automobile bespreken een nieuwe deal, waarin Pang Da en Youngman controle over Saab krijgen”, aldus de bron.

Zowel Saab, Pang Da als Youngman waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

UPDATE: Swedish Automobile meldt vrijdag dat de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da alle aandelen van het Zweedse automerk Saab overnemen. Youngman en Pang Da betalen 100 miljoen euro voor alle aandelen Saab Automobile en Saab Great Britain. De overname moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten en aandeelhouders.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel