nieuws

Swedish Automobile zegt deal met Chinezen op

Home

Swedish Automobile zegt deal met Chinezen op

Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, heeft de overeenkomst met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da per direct opgezegd. Dat meldde het geplaagde bedrijf zondagavond.

Volgens Swedish Autombile hebben Youngman en Pang Da niet aangetoond dat ze kunnen voldoen aan de afspraken over een investering in Saab zoals die in juli werden gemaakt. Ook afspraken over een overbruggingskrediet voor Saab, dat momenteel wordt gereorganiseerd, hebben ze niet kunnen nakomen.

Youngman en Pang Da beloofden afgelopen zomer 245 miljoen euro te investeren in Saab, in ruil voor een belang van 53,9 procent in Swedish Automobile. Beide bedrijven wisten de goedkeuring hiervoor van de Chinese autoriteiten vooralsnog echter niet rond te krijgen.

Swedish Automobile blijft naar eigen zeggen in gesprek met de Chinese bedrijven. Doordat de overeenkomst nu is afgeblazen lijkt de redding van Saab echter opnieuw verder in gevaar te komen.

Door geldgebrek ligt de productie van Saab al maanden stil. Vorige maand gunde de Zweedse rechtbank Saab bescherming tegen schuldeisers, zodat met een reorganisatie kon worden getracht het bedrijf weer levensvatbaar te maken. Vorige week diende de curator echter een verzoek in bij de rechtbank om de bescherming te beëindigen. Volgens hem willen Youngman en Pang Da niet meewerken met Saab, maar zouden ze alleen uit zijn op een volledige overname van het bedrijf.

Youngman en Pang Da hebben volgens Swedish Automobile deze maand tweemaal een voorstel gedaan voor de volledige overname van Saab. Het bedrijf heeft die voorstellen echter afgewezen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel