nieuws

Saab slaat overnamebod Chinezen af

Home

Saab slaat overnamebod Chinezen af

Topman Victor Muller van Swedish Automobile, eigenaar van het noodlijdende Saab, heeft een overnamebod van zijn Chinese investeerders Youngman en Pang Da op het bedrijf afgeslagen.

“Het bod was onacceptabel, omdat het zou zorgen voor een verandering van de controleclausule bij het bedrijf en dat zou mogelijk het einde van Saab betekenen”, aldus Muller vrijdag tegen persbureau Reuters.

De topman wilde de geboden overnamesom niet noemen. Youngman en Pang Da weigerden commentaar te geven.

Volgens Muller moeten Youngman en Pang Da, wanneer ze nog steeds geïnteresseerd zijn in Saab, zich houden aan de afspraken die ze in juli met het bedrijf sloten. In ruil voor miljoenen euro’s zouden de twee volgens de topman een belang krijgen van 53,9 procent in Saab-moeder Swedish Automobile, dat in Amsterdam is genoteerd op de beurs.

Volgens bronnen van Reuters zou het goedkeuringsproces in China voor de investering van Youngman en Pang Da nog steeds lopen, maar zou goedkeuring in toenemende mate onzeker zijn.

Verschillende media meldden vrijdag dat Youngman de investeringsdeal met Saab wil wijzigen. Onduidelijk is of het zijn investering wil vergroten of verkleinen. Autodistributeur Pang Da wacht nog steeds op goedkeuring van de Chinese overheid en heeft geen wijziging in de planning.

Muller stelde ook dat er “altijd een plan B” is, mochten de Chinezen weglopen van Saab. Details van ‘Plan B’ wilde hij vrijdag niet geven.

Donderdag maakte curator Guy Lofalk bekend de rechtbank in Zweden te vragen de reorganisatie bij Saab te beëindigen. Een faillissement voor Saab lijkt daarmee een stap dichterbij gekomen. De mededeling kwam enkele uren nadat het autobedrijf een financieringsovereenkomst had gesloten met de Amerikaanse investeerder North Street Capital.

Saab op zijn beurt zal de rechter vragen Lofalk als curator te vervangen. Lofalk was door de rechter aangesteld om het reorganisatieproces bij Saab te begeleiden. Gedurende de periode van reorganisatie geniet Saab bescherming tegen zijn schuldeisers.

Eerder donderdag zag het er juist weer iets beter uit voor Saab, omdat het een nieuwe Amerikaanse investeerder had gevonden. North Street zou voor 11,8 miljoen dollar (8,6 miljoen euro) ruim 2,3 miljoen aandelen Swedish Automobile krijgen. Het zou dan een lening van 60 miljoen dollar aan Saab verstrekken.

Een woordvoerster van de Zweedse rechtbank in Vänersborg bevestigde vrijdag de ontvangst van het verzoek tot beïndiging van de reorganisatie en bescherming tegen schuldeisers bij Saab.

Volgens curator Lofalk willen de Chinese investeerders in Saab, Pang Da en Youngman, niet meewerken met Saab. Ze zouden azen op een volledige overname, zo wist hij.

Volgens Lofalk beschikt Saab verder niet over voldoende financiële middelen om de reorganisatie te laten slagen. De rechtbank gaf aan dat Saab de kans krijgt om zich tegen het verzoek te verweren en stelde dat er vrijdag nog geen besluit zal worden genomen.

Een concrete uitspraak van de rechter kan zelfs nog enkele dagen duren, zo wist de woordvoerster. “Maar we zullen een uitspraak hebben voor maandag 31 oktober”, zo benadrukte ze. Op die dag staat er een nieuwe bijeenkomst van de autobouwer, zijn schuldeisers en de curator op de rol.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel