nieuws

Vakbonden vragen om faillissement Saab

Home

Vakbonden vragen om faillissement Saab

De vakbonden Unionen en Ledarna hebben maandag een aanvraag bij de rechtbank ingediend voor het faillissement van Saab. Ze lieten weten hun geduld te hebben verloren door het uitblijven van salarisbetalingen.

Saab is maandag in beroep gegaan tegen de afwijzing vorige week van een verzoek om bescherming tegen schuldeisers. Als die aanvraag deze keer wel wordt gehonoreerd, krijgt die overeenkomst voorrang boven de faillissementsaanvragen van de bonden.

Unionen en Ledarna vertegenwoordigen met circa 1300 leden het kantoorpersoneel en een deel van het hoger kader bij Saab, dat in handen is van het Nederlandse Swedish Automobile. Topman Victor Muller was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De aanvraag krijgt mogelijk bijval van een derde vakbond, Sveriges Ingenjörer. Die liet al eerder weten mee te zullen lopen met in ieder geval Unionen en neemt maandag een definitief besluit.

Een vierde vakbond, IF Metall met 1500 fabrieksarbeiders bij Saab, zei maandagmorgen te willen wachten met actie totdat er meer bekend is over of de rechter in Göteborg in hoger beroep wel akkoord gaat met een reorganisatie bij Saab. Een lagere rechtbank wees het verzoek van het automerk vorige week af.

Het nu ingediende faillissementsverzoek betekent niet automatisch het einde van Saab. Zo kan het nog 3 tot 5 weken duren voor de rechter uitspraak doet. De bonden trekken hun verzoek bovendien terug zodra de salarissen voor augustus op de rekeningen van hun leden staan.

Swedish Automobile maakte maandag nog bekend een overeenkomst gesloten te hebben voor licensering van technologie aan het Chinese autoconcern Youngman.

Saab geeft voor 70 miljoen euro een licentie uit aan Swedish Automobile Coöperatief, een speciaal investeringsvehikel. Youngman tekent hiermee een overeenkomst en betaalt voor de licentie.

De licentieovereenkomst is onderdeel van een overbruggingsfinanciering die nog moet worden afgerond. Deze tijdelijke lening moet uiteindelijk worden afgelost met een kapitaalinjectie van 245 miljoen euro door Youngman en Pang Da, een ander Chinees bedrijf.

Swedish Automobile zei maandag dat het verwacht dat de goedkeuring van de autoriteiten voor de investeringen van de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman van 245 miljoen euro begin november kan worden afgerond.

Het bedrijf maakte ook bekend dat internationale banken interesse hebben getoond om de bestaande leningen van Saab over te nemen zodat het bedrijf extra liquiditeit ter beschikking krijgt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel