nieuws

Vakbond geeft Saab tot na het weekeinde

Home

Vakbond geeft Saab tot na het weekeinde

De bond voor Saabs fabriekspersoneel, IF Metall, geeft Saab nog tot zeker na komend weekeinde de gelegenheid om de lonen te betalen. Formeel mag IF Metall vrijdag vanaf 16.15 uur bij de rechter om het faillissement van het personenwagenmerk vragen als het personeel zijn salaris nog niet heeft.

Volgens juristen van IF Metall wordt er pas maandag vergaderd over de kwestie. Bij IF Metall zijn de meesten van de bijna 2100 metaalarbeiders en constructiemedewerkers van Saab aangesloten.

Mogelijk dat IF Metall een eventuele actie wil afstemmen met de bonden waar Saabs midden- en hogerkader bij is aangesloten, Sveriges Ingenjörer, Ledarna en Unionen. Die stuurden maandag hun betalingsaanmaningen voor hun circa 1600 leden. In totaal gaat het om ongeveer 11 miljoen euro.

Als de bonden zouden besluiten naar de rechter te stappen, moet die binnen 2 weken besluiten of de zaak in behandeling wordt genomen. Als Saab uitstel van betaling aanvraagt stopt de procedure, ook voor de 15 toeleveranciers die nu via de deurwaarder Saabs langst uitstaande schulden proberen te innen. In totaal heeft de Zweedse deurwaardersorganisatie (Kronofogden) bijna 100 claims in behandeling voor een bedrag van ruim 17 miljoen euro. De totale schuld van Saab bij zijn circa 800 toeleveranciers is naar schatting 80 tot 100 miljoen euro.

Sommige Zweedse media meldden dat Saabs moederbedrijf Swedish Automobile dichtbij een deal zou zijn met een grote investeerder, waarbij ook een grote Europese bank zou zijn betrokken. Een woordvoerder van de normaal kritische vereniging van Zweedse autodealers was na een gesprek met voorman Victor Muller eerder deze week hoopvol gestemd. Saabs eigen woordvoerders geven geen details.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel