nieuws

Saab krijgt bescherming tegen schuldeisers

Home

Saab krijgt bescherming tegen schuldeisers

Saab krijgt bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat heeft een Zweedse rechtbank woensdag besloten. De faillissementsaanvragen, ingediend door een aantal vakbonden, zijn door dit besluit van tafel. Volgens topman Victor Muller van Saab-eigenaar Swedish Automobile geldt de bescherming in eerste instantie voor 3 maanden, maar is een verlenging mogelijk.

Saab heeft nu de tijd om zonder druk van schuldeisers de boel op de rit te krijgen, terwijl er nog altijd gewacht wordt op 245 miljoen euro van twee Chinese investeerders. Saab moet de salarissen over augustus nog betalen en heeft nog een schuld van 150 miljoen euro aan toeleveranciers.

De productie bij Saab ligt al sinds april stil. Volgens Muller zijn het hervatten van de productie en de ontvangst van het geld uit China nu de belangrijkste punten voor het bedrijf.

Vanwege de problemen bij Saab besloten de vakbonden IF Metall, Unionen en Ledarna het faillissement van het bedrijf aan te vragen. Unionen en Ledarna deden dat op 12 september, IF Metall op 20 september. Saab liet dinsdag weten het oneens te zijn met de stap van de bonden. Het bedrijf ontkende bankroet te zijn en sprak van tijdelijke liquiditeitsproblemen.

Saab sluit niet uit dat tijdens de komende reorganisatie werknemers worden ontslagen. De mogelijke ontslagen maken deel uit van het vrijwillige reorganisatieplan waar Saab de komende tijd mee aan de slag gaat. Saab stelt zich tijdens de reorganisatieperiode ten doel een meer flexibele en concurrerende kostenstructuur te introduceren. Saab wil onder andere de levertijden verkorten, de coördinatie tussen afdelingen verbeteren en de organisatiestructuur vereenvoudigen. De reorganisatie moet aan het einde van het jaar zijn afgerond.

Een woordvoerder van Saab liet weten dat het nog niet duidelijk is hoeveel banen mogelijk kunnen verdwijnen. Ook is het nog niet duidelijk hoe groot eventuele kostenbesparingen kunnen uitvallen door de reorganisatie.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel