nieuws

Saab dient beroep maandag in

Home

Saab dient beroep maandag in

Saab dient maandag zijn beroep in bij de Zweedse rechtbank in verband met de afwijzing van de bescherming tegen schuldeisers door de Zweedse rechter. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De deadline voor het indienen van het beroep is 29 september. Saab houdt rekening met een snelle uitspraak.

Het bedrijf geeft verder aan in de tussentijd de gesprekken met verschillende partijen over extra financiering voor de korte termijn door te zetten.

In juni gaf Saab aan dat twee Chinese bedrijven, Pang Da en Youngman, een belang zouden nemen in het bedrijf. Deze deals, waarbij Saab miljoenen euro’s ontvangt, wachten nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.

Topman Victor Muller van Saab zei vrijdag op de Zweedse radio dat het geld van de Chinese investeerders “genoeg moet zijn om de business weer op te starten”.

Bankroet

De Zweedse vakbonden Unionen en Sveriges Ingenjörer vragen dinsdag faillissement aan voor Saab als hun leden nog geen geld hebben maakte de chefjurist van Unionen, Martin Wästfeldt, vrijdagochtend bekend. Unionen heeft 1150 leden bij Saab, veelal kantoormedewerkers. De belangrijkste bond van Saabs hoogopgeleiden, Sveriges Ingenjörer, sluit zich erbij aan.

De circa 500 Saab-medewerkers van die bond stemden donderdag in Saab-stad Trollhättan voor directe indiening, maar een bondswoordvoerder meldde dat de ingenieurs samen met Unionen zullen optrekken. Unionens bondsleiding licht vrijdagmiddag haar leden in Trollhättan in.

IF Metall, de vakbond van bijna 1500 fabrieksarbeiders, heeft nog geen concreet tijdsbestek genoemd voor het indienen van een faillissementsaanvraag voor Saab, maar woordvoerder Stefan Löfvén zei “niet lang meer te kunnen wachten”.

Saabs voorman Victor Muller meldde vrijdagochtend tegen de Zweedse nationale omroep (SR) dat het geld voor de salarissen van de circa 3600 Saab-medewerkers er is, maar dat hij nog niet kan uitkeren vanwege de schulden bij toeleveranciers. Die gaan volgens de Zweedse wet voor op de loonbetaling.

Van de circa 150 miljoen euro aan openstaande rekeningen probeert de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden in het Zweedse Uddevalla minstens 12 miljoen euro van de oudste facturen via Saab-bankrekeningen te innen, maar locatiechef Hans Ryberg zei donderdag dat slechts een miljoen is gevonden en gevorderd.

Een van de grootste schuldeisers is toeleverancier IAC, dat door Saab zelf in financiële problemen is gekomen. Het bedrijf heeft minstens 6 miljoen euro tegoed van Saab en kan niet alle belastingschuld op tijd voldoen. Volgens de Zweedse belastingdienst heeft IAC nog tot twee weken om enkele miljoenen euro’s te betalen, voordat de deurwaarder wordt ingeschakeld.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel