nieuws

‘Saab wil uitstel van betaling aanvragen

Home

‘Saab wil uitstel van betaling aanvragen

Saab overweegt tijdelijk uitstel van betaling aan te vragen bij de Zweedse rechter. Dat meldde de Zweedse publieke radio vrijdag op basis van bronnen dichtbij Saab.

Uitstel van betaling moet Saab de mogelijkheid geven het bedrijf op orde te brengen, zonder dat er direct aan vorderingen van schuldeisers moet worden voldaan. “Als de rechter hiertoe besluit bevriezen we de vorderingen van de toeleveranciers”, zei Hans Rydberg van de Zweedse incasso-organisatie Kronofogden tegen de radiozender.

De lonen van werknemers zouden bij een uitstel van betaling wel gewoon uitbetaald kunnen worden. De productie van de noodlijdende autofabrikant ligt al maandenlang stil vanwege geldproblemen.

Halfjaarcijfers

Swedish Automobile, eigenaar van Saab, stelde vrijdag de publicatie van de halfjaarcijfers uit tot 31 augustus. Oorspronkelijk stond de cijferpublicatie voor vrijdag op de agenda.

Volgens een woordvoerder van Saab is het rapport nog niet volledig klaar voor publicatie. Er zijn geen specifieke redenen voor de vertraging. De slechte financiële situatie bij Saab speelt geen rol bij de vertraging van de halfjaarcijfers, aldus de woordvoerder.

Eerder deze week meldde Swedish Automobile nog dat de salarissen van het personeel van Saab over augustus waarschijnlijk niet kunnen worden uitbetaald. Het geld dat door investeerders was toegezegd is mogelijk niet op tijd binnen om de lonen uit te betalen, aldus het bedrijf.

Inmiddels heeft de deurwaarder al aangeklopt bij Saab om beslag te leggen op banktegoeden van het bedrijf. Volgens de vakbonden en de Zweedse deurwaardersorganisatie heeft Saab per direct 17 miljoen euro nodig om de grootste financiële problemen op te lossen.

Swedish Automobile meldde vrijdag kennis te hebben genomen van “mediaberichten over een vrijwillige herstructurering onder Zweedse wetgeving van Saab”.

Het bedrijf neemt daarbij alle opties in overweging, maar ging niet concreet in op de berichtgeving over een uitstel van betaling. Wel herhaalde het bedrijf eerdere opmerkingen dat het doorgaat met gesprekken over financiering.

Onderdelenvoorziening

Saab Nederland merkt dat de onderdelenvoorraad wat terugloopt. “Maar er zijn in Nederland en België nog voldoende onderdelen”, benadrukte een woordvoerder vanmiddag.

Saab Nederland maakt deel uit van de Beherman Groep, de Nederlandse importeur van Saab. “Die heeft een eigen onderdelenvoorraad. We hebben dus minder pijn dan dealers die direct van Saab in Zweden geleverd krijgen”, aldus de zegsman.

Voor de Benelux zijn er nog steeds ruim voldoende onderdelen, zo gaf de zegsman aan. “We kijken wel naar paralelle oplossingen, in samenwerking met Saab Zweden, om eventuele problemen op te pakken.” Hij kon niet aangeven hoe lang er met de huidige voorraad gewerkt kan worden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel