nieuws

Saab heeft per direct 17 miljoen euro nodig

Home

Saab heeft per direct 17 miljoen euro nodig

Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, heeft per direct circa 17 miljoen euro nodig om de grootste financiële problemen op te lossen. Dat bleek donderdag uit gegevens van vakbonden en de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden.

Volgens de vakbonden is Saab bij elkaar ruim 11 miljoen euro (circa 100 miljoen Zweedse kroon) aan lonen verschuldigd aan het personeel. Kronofogden zoekt daarnaast naar bijna 6 miljoen euro voor de oudste claims van bij elkaar 14 toeleveranciers van Saab.

Een woordvoerster van Saab bevestigde donderdag dat het niet lukt om de eerste 2100 salarissen aan fabrieksmedewerkers volgens plan uit te keren. Ook de lonen voor de 1600 kantoormedewerkers en ingenieurs, gepland voor vrijdag, laat waarschijnlijk op zich wachten.

De bonden verwachten op zijn vroegst dinsdag een betalingsaanmaning naar Saab te sturen. Als het automerk 7 dagen na ontvangst de lonen nog steeds niet heeft betaald, kunnen de bonden faillissement aanvragen.

Als Saab van zijn investeerders geld voor de lonen ontvangt, gaat dit echter niet automatisch naar het personeel, bevestigde de chef van Kronofogden donderdagochtend. “We houden de Zweedse bankrekeningen van Saab continu in de gaten en zodra er iets opstaat, leggen wij er beslag op voor de schuldeisers van Saab. Ook als de bedragen geoormerkt zijn voor salarisbetaling.”

Tot nu toe wist de deurwaardersorganisatie circa 352.000 euro te vinden. Dat bedrag wordt volgens de zegsman volgende week verdeeld over het Noorse Kongsberg Automotive en Infotiv. De gevorderde centen zijn overigens niet genoeg om de eerste claims van die twee bedrijven te dekken, want die bedragen bij elkaar omgerekend 406.022 euro.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel