nieuws

Inrichting ex-Opelfabriek geveild

Home

Het lijkt alweer lang geleden dat Opel in afgeslankte vorm opkrabbelde als zelfstandig bedrijf, maar wel met kleinere productiecapaciteit. De Astra fabriek in Antwerpen moest dicht. Toch was dat pas een jaar geleden regelmatig in het nieuws. Nu al is de fabriek geheel ontmanteld. Veilingbedrijf Maynards wist in een half jaar alle inventaris en machinerie te verkopen. Waar ging het heen?

Inrichting ex-Opelfabriek geveild

De opdracht van Opel was om uiterlijk afgelopen 1 juli de totale inventaris van de Antwerpse fabriek te hebben verkocht en geleverd, nadat deze eind 2010 ophield te werken. Geen eenvoudige klus, als we spreken van een complete autofabriek met 400.000 vierkante meter oppervlak.

Niet naar China

Maar het is Maynards dus gelukt, de fabriek is leeg. Een Chinese investeerder had wel de totale inrichting met persstraten, lakafdeling en montage willen kopen. We gaan toch geen Astra’s met een Chinese merknaam zien, want verkoop naar China zou teveel tijd hebben gekost aan onderhandeling en verscheping van de inventaris.

Al eerder, toen de Antwerpse fabriek nog draaide, was sprake van Chinese belangstelling voor overname. Het kwam toen echter niet tot een voor General Motors aanvaardbaar bod.

Een recyclingbedrijf kocht uiteindelijk de lasstraten, lakstraat en eindmontagebanden. Drie toeleveranciers uit Europa en Azië wilden wel graag de persen voor carrosseriedelen hebben. En zo behoort 81 jaar General Motors productie in Antwerpen tot de historie.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel