nieuws

Brochure Benz Patent Motorwagen eindelijk beschikbaar

Home

Brochure Benz Patent Motorwagen eindelijk beschikbaar

In 1886 bouwde Karl Benz de eerste auto, de Benz Patent Motorwagen. In klanten en verkopen was hij niet geïnteresseerd. Zijn vrouw Bertha wel, zij wilde brood op de plank. Om publiciteit te scoren reed zij de driewieler daarom van Mannheim naar Pforzheim. Aan het maken van een brochure kwam ze niet toe. Nu, 125 jaar later, komt die er alsnog. En hij was het wachten waard…

Mercedes viert het 125-jarig verjaardagsfeestje van de auto en daarin past de uitgave van de officiële brochure van de Benz Patent Motorwagen. De folder legt uit hoe amper 1 pk in staat bleek de hele wereld in beweging te brengen. En er is volop aandacht voor de techniek. De werking van de eencilinder motor en de continu variabele transmissie worden uitgelegd én geïllustreerd. Ook de bediening van de auto wordt uitvoerig uit de doeken gedaan.

Veel pluspunten

De brochure van de Benz Patent Motorwagen gaat ook in op ‘praktische en comfortabele’ details van de auto, zoals de verende bank, de opstaphulp en de ‘fraai uitgevoerde’ voetenplank. Ook de technische gegevens en de standaarduitrusting komen aan bod. De brochure meldt dat de eencilinder motor een vermogen heeft van 0,55 kW (0,75 pk) en daarmee goed is voor een topsnelheid van 16 km/h. Het gemiddeld verbruik bedraagt circa 10 l/100 km. De CO2-uitstoot staat er niet in, maar gezien het verbruik kunnen we die berekenen op 239 gram per km. Voor belastingvoordeel komt de Benz Patent Motorwagen daarmee niet in aanmerking.

Andere kleuren tegen meerprijs

Verder is de brochure aangepast aan de Mercedes-stijl van vandaag. De standaarduitrusting omvat zwart leren bekleding, ‘code 228’, en een uitgebreide houtafwerking, ‘code 731’. De standaardkleur is non-metallic zwart, ‘code 040’, maar op aanvraag en tegen meerprijs zijn andere kleuren leverbaar.

Leverbaar?

Leverbaar? Jazeker, de brochure is er niet voor niets, Mercedes neemt de Benz Patent Motorwagen ook weer op in het leveringsprogramma. Mercedes-Benz Classic gaat de replica’s met de hand bouwen. En de prijs? Die staat niet in de brochure, maar is op aanvraag. Echt veel Benz Patent Motorwagens hoeven we in het straatbeeld dus niet te verwachten. Ook de brochure blijft een zeldzame verschijning. Hij wordt gedrukt in een ‘zeer beperkte oplage’.

Erwin den Hoed (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel