nieuws

Saab versterkt Chinese samenwerking

Home

Saab versterkt Chinese samenwerking

Saab Automobile heeft zijn Chinese samenwerking versterkt. Naast het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da neemt ook Zhejiang Youngman Lotus Automobile een belang in het bedrijf, zo werd maandag bekend. Saab en Pang Da kondigden op 16 mei al aan te gaan samenwerken voor de productie en distributie van de Zweedse Saabs. Zhejiang Youngman Lotus Automobile, kortweg Youngman, komt daar als derde partij nu bij.

Pang Da vergroot zijn eerdere investering in Spyker tot 109 miljoen euro en houdt het aandelenbelang op 24 procent. Youngman neemt een belang van 29,9 procent in de Saab-moeder voor 136 miljoen euro. Laatstgenoemde krijgt ook het recht om twee leden te benoemen in de raad van commissarissen van Spyker.

Met de komst van Youngman wordt de productie joint-venture verder versterkt. Saab en Youngman krijgen daarin beiden een deelneming van 45 procent, Pang Da de overige 10 procent. Verder krijgt Youngman een belang van 33 procent in de distributiesamenwerking, evenveel als Saab terwijl Pang Da 34 procent aanhoudt.

De nieuwe deal stelt Saabs financiering voor de middellange- en lange termijn veilig, aldus topman Victor Muller. Spyker meldde verder dat de onderhandelingen over de verkoop en leaseback van het Saab-vastgoed nog voortduren, maar denkt daar op korte termijn meer over te kunnen melden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel