nieuws

Saab legt productie stil door onderdelentekort

Home

De productie bij Saab is woensdag stilgelegd vanwege een gebrek aan onderdelen. Het is volgens Saab nog onduidelijk wanneer de productie wordt hervat.

Saab legt productie stil door onderdelentekort

Saab zei de situatie van dag tot dag te zullen bekijken. Deze week zullen wel minder auto’s worden geproduceerd dan verwacht, aldus Saab. Het bedrijf onderhandelt met zijn toeleveranciers om het probleem op te lossen.

Verder gaf Saab aan dat de financiële positie van het bedrijf gespannen blijft. In april en mei moest Saab de fabrieksbanden wekenlang stilleggen wegens betalingsachterstanden bij zijn toeleveranciers.

Topman Victor Muller van Spyker zei dinsdag dat de productie van Saab last kan hebben van een voorraadtekort bij toeleveranciers. Dinsdag zou de productie ook al zijn stilgelegd, maar dit kon Muller niet bevestigen. Zweedse media meldden woensdag dat de productie bij Saab woensdagochtend nog 40 minuten had gedraaid en daarna werd onderbroken.

Spyker maakte dinsdag bekend vanaf 15 juni de naam te veranderen in Swedish Automobile.

Aandeelhouders hebben vorige maand ingestemd met de aanpassing. De naamswijziging is een gevolg van de verkoop van het sportwagenmerk Spyker. Dat wordt overgenomen door de Russische investeerder Vladimir Antonov.

Bron: ANP

UPDATE 9 Juni:

De productie bij Saab ligt hoogstens enkele dagen stil, maar zeker geen weken, zei topman Victor Muller donderdag tegen het ANP.

Bij Saab rollen er al enkele dagen geen auto’s meer van de band, omdat nog niet met alle leveranciers een akkoord is bereikt over betalingen en leveringsvoorwaarden. Muller bevestigde dat enkele leveranciers vragen om contante betalingen in plaats van levering op krediet. “Maar dat zijn er maar een paar, duidelijk de minderheid.” Saab heeft circa 3000 leveranciers.

De huidige productiestop brengt de overeenkomst van het bedrijf, waaronder de levering van Saabs aan het Chinese Pang Da niet in gevaar, zo benadrukte de topman. Muller voert geen gesprekken met andere Chinese partijen over extra financiering, voegde hij toe. “We hebben een deal met Pang Da.”

Saab kondigde donderdagochtend aan dat het bedrijf er “alles aan doet” om extra korte- en langetermijnfinanciering binnen te krijgen. Muller wilde deze zoektocht naar geld niet toelichten, maar wees er wel op dat een beursfonds altijd aandelen uit kan geven.

Reageer op dit artikel