nieuws

Saab kan salarissen niet meer betalen

Home

Saab kan salarissen niet meer betalen

Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte moederbedrijf Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend.

Swedish Automobile en Saab voeren gesprekken met verschillende partijen over financiering. “Deze discussies duren voort, maar er kan geen zekerheid geboden worden dat ze succesvol zullen zijn”, aldus het bedrijf.

Naast gesprekken met potentiële financiers onderhandelt Swedish Automobile ook nog steeds met zijn toeleveranciers over levering van onderdelen. Bij het bedrijf is donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerder van Saab kon niet aangeven wanneer de lonen weer worden betaald. Er zijn geen ontslaggesprekken gaande, zo benadrukte ze. Saab zou eind deze en begin volgende week de salarissen betalen. Het gaat daarbij om circa 3800 werknemers.

“Het is duidelijk dat het bedrijf met de rug tegen de muur staat. Als er niet geleverd wordt kunnen er geen auto’s worden geproduceerd en komt er geen geld binnen. Het is een vrij benarde situatie”, zei analist Martin Crum van het Amsterdams Effecten Kantoor (AEK).

Volgens hem is het belangrijk dat het bedrijf eruit komt met de toeleveranciers. Verder zouden de Chinese partijen die hebben aangegeven geld te willen steken in het bedrijf, daarvoor toestemming moeten krijgen. “We hebben natuurlijk ook te maken met belanghebbenden die akkoord moeten gaan met de plannen vanuit China”, aldus Crum. Het gaat onder meer om de autoriteiten in China.

Bestuursvoorzitter Victor Muller van Saab-eigenaar Swedish Automobile lanceerde woensdag het voorstel 10 procent van de vorderingen te betalen om de productie weer op gang te brengen. David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wees erop dat vanuit de toeleveranciers signalen zijn gekomen dat ze hiermee akkoord zouden willen gaan. “Dat geeft aan dat hun lot verbonden is met Saab.”

Dit maakt het onwaarschijnlijk dat de toeleveranciers degenen zijn die Saab het laatste zetje zullen geven. De Zweedse vakbonden maakten donderdag echter duidelijk dat een faillissementsaanvraag voor hun wel een optie is.

De belangrijkste vakbond, IF Metall, meldde donderdag dat ze een betalingsaanmaning aan Saab voorbereidt. Zodra die vordering bij de autoproducent binnen is, heeft het bedrijf bij wet zeven dagen om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen. “Blijft het stil, dan zullen we ons beraden over het aanvragen van het faillissement voor Saab”, aldus een woordvoerder van de vakbond.

Saab hoeft niet op financiële hulp van de Zweedse overheid te rekenen. “Saab moet zelf een oplossing vinden voor zijn financieringsproblemen”, aldus de Zweedse minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel