nieuws

Zware winstval voor Daimler

Home

Zware winstval voor Daimler

De crisis op de automarkt heeft auto- en vrachtwagenfabrikant Daimler hard geraakt. Het operationele resultaat van Daimler kelderde vorig jaar tot 2,7 miljard euro, vergeleken met het recordniveau van 8,7 miljard euro een jaar eerder. Dat maakte het concern dinsdag bekend.

De winst valt analisten tegen. Zij gingen uit van een operationeel resultaat van 4,4 miljard euro. De omzet daalde over heel 2008 met 4 procent tot 95,9 miljard euro, vergeleken met 99,4 miljard euro vorig jaar. De nettowinst zakte tot 1,4 miljard euro, van 4 miljard euro in 2007.

De fors lagere winst is vooral het gevolg van afschrijvingen op het resterende belang in het Amerikaanse autoconcern Chrysler en lagere winsten bij de autodivisie Mercedes-Benz Cars. Daimler moest in totaal 3,2 miljard euro afschrijven op zijn belang van bijna 20 procent in Chrysler, dat op de rand van de afgrond staat en overheidshulp heeft gekregen om overeind te blijven.

De wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz Cars (met ook de merken Maybach, AMG en smart) nam over heel 2008 licht af tot 1,273 miljoen wagens. Het resultaat bij de autodivisie werd vanaf het derde kwartaal duidelijk belast door de sterk afzwakkende verkopen. Dat leidde tot een verlies in het vierde kwartaal voor het onderdeel van 359 miljoen euro, aldus Daimler.

Het concern uit Stuttgart verkocht vorig jaar wereldwijd meer dan 472.000 trucks, vergeleken met 467.700 een jaar eerder. Daarmee bleef Daimler ’s werelds grootste producent van zware vrachtwagens. De verkoop van bedrijfswagens en busjes van Daimler bedroeg vorig jaar 287.200, waarmee de recordverkoop van 2007 bijna werd geëvenaard.

Daimler verwacht dat vanwege de crisis op de automarkt de winst, verkoop en omzet dit jaar verder zullen worden belast en lager uitvallen dan vorig jaar. Om de crisis het hoofd te bieden, wil Daimler de productie verder terugschroeven en het dividend voor afgelopen jaar fors verlagen. Het concern wilde geen concrete prognoses geven voor 2009.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel