nieuws

Werktijdverkorting bij NedCar

Home

Werktijdverkorting bij NedCar

Het ministerie van sociale zaken heeft NedCar werktijdverkorting (wtv) verleend vanaf komende maandag. De wtv geldt voor alle 1787 werknemers en duurt zes weken. Dat maakte NedCar woensdag bekend.

Bedrijven die last hebben van de gevolgen van de kredietcrisis, kunnen met behulp van WW-uitkeringen hun werknemers tijdelijk minder laten werken bij een omzetdaling van minimaal 30 procent. Bij NedCar worden de Colt en de Outlander van Mitsubishi gemaakt, maar door de inzakkende markt stagneert de autoverkoop.

NedCar probeerde eerder al voor de wtv-regeling in aanmerking te komen, maar dat bleek toen onmogelijk. Volgens de vakbonden kwam dit doordat de regeling te ingewikkeld is.

Bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten verwacht dat NedCar na het verstrijken van de eerste wtv-periode op 24 februari verlenging aanvraagt, omdat op de automarkt nog geen licht aan het eind van de tunnel te zien is. De wtv mag in totaal maximaal 24 weken duren, ofwel een half jaar.

De wtv-regeling heeft volgens de vakbond als voordeel dat NedCar-werknemers in dienst kunnen blijven. “Dat zijn ingewerkte vaklieden die je wellicht over een half jaar hard nodig hebt”, aldus Van Rees. Verder is afgesproken dat werknemers een deel van de tijd dat ze in de WW zitten, (bij-)scholing krijgen. Bonden en NedCar voeren daarover volgende week overleg.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel