nieuws

Washington sceptisch over plannen autofabrikanten

Home

Washington sceptisch over plannen autofabrikanten

General Motors, Ford en Chrysler hebben een harde dobber aan de sceptische politici van de Amerikaanse Senaat. “Ik vertrouw het leiderschap van de autobedrijven niet”, aldus een Amerikaanse senator tijdens een hoorzitting donderdag, waar de Grote Drie hun pleidooi voor overheidssteun kracht probeerden bij zetten.

Andere senatoren vragen zich af of het geld van belastingbetalers wel goed wordt besteed, als in de problemen geraakte bedrijven geholpen worden. De drie autoconcerns willen 34 miljard dollar van de overheid om te kunnen overleven. Vrijdag moeten de topmannen voor het Huis van Afgevaardigden verschijnen. Op zijn vroegst wordt pas volgende week een oordeel van het voltallige Congres, waartoe Senaat en het Huis van Afgevaardigden behoren, verwacht.

Duidelijk is wel dat de Senaat de helpende hand aan de auto-industrie wil bieden. Een van de senatoren liet tijdens de hoorzitting weten: “We kunnen de auto-industrie niet laten vallen.” Het instorten van de auto-industrie zou volgens hem “een zieke economie nog zieker maken”. Faillissement is daarom geen optie, aldus de senator.

President George W. Bush liet zich donderdag echter heel wat negatiever uit. Volgens hem moeten de autobedrijven hun levensvatbaarheid aantonen voordat ze in aanmerking komen voor overheidssteun. “Het maakt niet uit hoe belangrijk de auto’s zijn voor onze economie. We willen ons goede geld niet in een slechte zaak stoppen”, aldus Bush.

“Met andere woorden; we willen zeker weten dat het plan dat zij ontwikkelen er een is dat overleving op lange termijn mogelijk maakt, in het belang van de belastingbetaler.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel