nieuws

Verjaardag Trabant groots gevierd

Home

Verjaardag Trabant groots gevierd

In het Saksische Zwickau wordt op 9 en 10 november een groot feest gevierd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Trabant, het voor de DDR zo karakteristieke autootje met kunststof carosserie.

Naast een feesttent en een speciale Trabant-tentoonstelling komt er een ruilbeurs voor onderdelen voor de bezitters van de circa 52.000 Trabantjes die nog steeds rondrijden in Duitsland.

In Zwickau liep in november 1957 de eerste Trabant van de band. Uiteindelijk zouden er 3.051.485 stuks worden geproduceerd. In West-Duitsland wordt vaak wat lacherig gedaan over de Trabantjes, omdat de buitenkant van de carosserie niet van metaal is gemaakt, zoals in het Westen gebruikelijk, maar van Duroplast, een mengsel van katoenvezels en hars.

De Trabant is genoemd naar de Spoetnik (Russisch voor trabant), de eerste satelliet die de Sovjetunie in 1957 lanceerde. De eerste Trabant kon niet harder rijden dan 90 kilometer per uur.

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 vielen de Trabi’s in groten getale de Bondsrepubliek binnen, tot schrik van veel West-Duitse automobilisten langzaam rijdend op de Autobahnen. In 1991 werd de productie stopgezet, omdat de Oost-Duitsers na de hereniging liever in Westerse auto’s reden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel